Csökkent a tartós javak rendelésállománya februárban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.03.24

Csökkentek az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések februárban, amivel megtört a tavaly május óta tartó emelkedő trend.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által szerdán közzétett adatok szerint februárban az előző hónaphoz képest 2,9 milliárd dollárral, 1,1 százalékkal, 254,0 milliárd dollárra mérséklődött a tartós javakra leadott új megrendelések értéke.

Elemzők 0,8 százalékos emelkedésre számítottak a januári 3,5 százalékos növekedés után.

Éves összehasonlításban azonban 3,4 százalékkal volt nagyobb az új megrendelések értéke februárban.

A kiszállítások értéke havi összevetésben 3,5 százalékkal csökkent, éves szinten viszont 1,8 százalékkal emelkedett az év második hónapjában.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított polgári célú tőkejavak rendelései kilenc hónapja először ugyancsak csökkentek februárban, 0,8 százalékkal. Elemzők 0,5 százalékos növekedést vártak a januári 0,6 százalékos emelkedés után.

A csökkenés részben a szokatlanul hideg időjárás számlájára írható, de tény, hogy a kereslet fokozatosan mérséklődött az utóbbi hónapokban.

Éves összevetésben azonban így is 8,5 százalékos növekedést mértek ebben a kategóriában, ami az amerikai gazdaság 11,9 százalékát lefedő feldolgozóipar erejét tükrözi.

Közlekedési eszközök nélkül számolva a tartós javakra leadott megrendelések 0,9 százalékkal csökkentek, míg elemzők 0,6 százalékos emelkedést vártak a januári 1,6 százalékos növekedés után.

Hadiipari megrendelések nélkül az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal esett vissza a tartós javak új rendeléseinek értéke februárban, míg az előző hónapban még 2,3 százalékkal emelkedett.

A szokatlanul hideg téli időjárás visszavetette a kiskereskedelmet, a feldolgozóipari termelést, az építőipart és az ingatlanpiaci forgalmat. Ennek ellenére közgazdászok nem rontották a folyó negyedévre vonatkozó GDP-előrejelzésüket, mivel várakozásaik szerint márciusban meredek felpattanás követte a gyengébb februárt. Emellett az 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomag is erősíti a gazdasági növekedést.

Az előrejelzések szerint a bruttó hazai termék (GDP) 7,5 százalékos évesített ütemmel nő január-márciusban, jelentősen gyorsul a negyedik negyedévben mért 4,1 százalékhoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!