Csökkent a tartós javak rendelésállománya októberben az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2018.11.21

Elemzők által vártnál is nagyobb ütemben, 15 hónapja legnagyobb mértékben  csökkent az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések értéke októberben.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete szerdán azt közölte, hogy októberben a feldolgozóiparban az előző havihoz képest 11,5 milliárd dollárral (4,4 százalékkal) 248,5 milliárd dollárra csökkentek a tartós javak iránti megrendelések.

A statisztikai intézet a megrendelések előző havi, szeptemberi ütemét 0,8 százalék növekedésről 0,1 százalék csökkenésre korrigálta szerdán.

Elemzők a megrendelések állományának szerényebb, 2,5 százalékos csökkenésére számítottak októberről.

Az októberi csökkenés alapvetően arra vezethető vissza, hogy a repülőgépekre leadott rendelésállomány - amely rendkívül változékony adat - jelentősen csökkent.

A közlekedési eszközök nélkül számított tartós javak rendelései 0,1 százalékkal nőttek, elemzők 0,4 százalékos bővüléssel számoltak a szeptemberi 0,1 százalék növekedésről 0,6 százalék csökkenésre módosított adat után.

Az elmúlt hónapok gyenge adatai miatt elemzők attól tartanak, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború elmélyülése, valamint a közelmúltbeli részvénypiaci kilengések óvatosabbá tették a befektetőket.

Nem végleges adat szerint az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben évesítve 3,5 százalékkal nőtt. A második negyedévben 4,2 százalék volt az évesített negyedéves GDP-növekedés, az első negyedévben pedig 2,2 százalék.

A harmadik negyedévi növekedési ütem a lakossági fogyasztás, a közkiadások és vállalati beruházások pozitív hatásának köszönhető. A növekedési ütemre negatív hatással volt az export csökkenése és az import növekedése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!