Csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban augusztusban

Gazdaság, 2019.09.18

Zsugorodott az Európai Unió autópiaca augusztusban. Szinte minden nagy tagállamban csökkent a forgalomba helyezett új gépkocsik száma, Magyarországon viszont nőtt.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) szerdán azt közölte, hogy augusztusban az idén eddig legnagyobb mértékben, éves összevetésben 8,4 százalékkal, 1 millió 40 ezerre csökkent az eladott új autók száma az EU-ban.

Júliusban még 1,4 százalékkal nőttek az eladások.

Az EU tagországaiban 2019 első nyolc hónapjában 10,5 millió új gépkocsit helyeztek üzembe, 3,2 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év azonos időszakában. Németország kivételével, ahol 0,9 százalékkal nőtt a regisztrációk száma, az összes nagy uniós piacon csökkenést könyveltek el az első nyolc hónapban.

A regisztrációk száma Spanyolországban például 9,2 százalékkal, Franciaországban 3 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 3,4 százalékkal mérséklődött.

Az ACEA nyilvántartása szerint Magyarországon augusztusban tavaly augusztushoz képest 20,8 százalékkal, 15 ezer 618-ra nőtt a forgalomba állított új autók száma, ami az EU-ban a második legnagyobb növekedés Görögország után, ahol 24,3 százalékos bővülést mértek.

Az idei első nyolc hónapban Magyarországon 105 ezer 444 új autót regisztráltak, ami 10,1 százalékos növekedés, és amivel szintén a második az EU-ban Litvánia után, ahol a bővülés 39,4 százalékos volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!