Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.05.20

Az Egyesült Államokban tovább csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma  a múlt héten, jelezve, hogy lendületesen bővült a foglalkoztatottság májusban.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 444 ezerre süllyedt a május 15-vel zárult héten, ami 34 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 478 ezernél. Tavaly március 14. óta ez a legjobb érték.

Elemzők valamivel gyengébb adatra, 450 ezres értékre számítottak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 30 ezer 500-zal, 504 ezer 750-re esett a múlt héten, ami ugyancsak tavaly március közepe óta a legjobb érték.

Tavaly a március 14-ével végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még mindig a megszokott módon működött a gazdaság a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 ezer 500-on állt.

Már a harmadik egymást követő héten állt 500 ezer alatt az új segélykérők száma, de még mindig messze meghaladja a 200 ezer és 250 ezer közötti értéket, amelyet egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban állónak tekintenek elemzők. A világjárvány idején mért csúcshoz, a tavaly március végi 6,867 millióhoz viszonyítva azonban szinte eltörpül a kérelmek száma.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A május 8-ával végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 111 ezerrel, 3 millió 751 ezerre nőtt, ami meglepetést okozott. Elemzők csökkenésre, 3,64 millióra számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 24 ezer 750-nel, 3 millió 681 ezerre emelkedett.

Összességében több mint 15,97 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban a május 1-jével zárult héten, több mint 886 ezerrel kevesebb, mint egy héttel korábban.

A következő hetekben valószínűleg még tovább csökken a kérelmek száma. Legalább 21 államban a republikánus kormányzók jelezték, hogy a következő hónapban leállítják a szövetségi kormány által finanszírozott munkanélküliségi programokat, mivel a bőkezű juttatások nem ösztönzik munkakeresésre az embereket. A megemelt munkanélküli segélyek jelenleg meghaladják a minimálbért, amely munkától függően óránként 7,25 és 15 dollár között mozog.

Az amerikai gazdaság újult erővel lábal ki a pandémiás válságból, emelkednek a fogyasztók kiadásai, tovább erősödik a feldolgozóipar, a munkaadók pedig bővítik a létszámot. Áprilisban 266 ezerrel emelkedett, az áprilissal zárult három hónapban pedig átlagosan 524 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma, amely már meghaladta a 144,3 milliót. Ez a koronavírus-járvány kirobbanása előtti, tavaly februári szinttől még mindig 5,4 százalékkal, azaz 8,2 millióval marad el. A kongresszus költségvetési hivatala úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

A kormányzat az elmúlt egy év alatt közel hatezer milliárd dollárt fordított a járvány sújtotta gazdaság megsegítésére. Részben ennek hatására az első negyedévben szezonális kiigazítással számolva 6,4 százalékos évesített ütemben nőtt az amerikai gazdaság. Ez a második legerősebb ütem 2003 harmadik negyedéve óta, ezt csak a tavalyi harmadik negyedév múlja felül, amikor a koronavírus-járvány első brutális hullámát követő felpattanás 33,4 százalékos rekordnagyságú növekedést eredményezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!