Csökkent az első negyedévben a német gépipari export

Gazdaság, 2020.05.18

Csökkent a német gépipar exportja az első negyedévben az ágazati szakmai képviseleti szervezet, a VDMA hétfőn publikált jelentése szerint, amely egyúttal az uniós tagországokba irányuló export kétszámjegyű csökkenését is előre vetíti az elkövetkező hónapokra.

A német gépipari export az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 6,6 százalékkal 41,9 milliárd euróra csökkent. Januárban és februárban még 3,9 és 4,4 százalékos volt az éves csökkenés mértéke, márciusra azonban már 11 százalékra emelkedett.

"Januárban és februárban még a kínai export kivételével alig éreztette hatását a koronavírus-járvány a német gépipari exporton, márciusra azonban ez már gyökeresen megváltozott" - emelte ki Olaf Wortmann, a VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e. V.) német gépgyártó és gyárépítő vállalatok szakmai képviseletének konjunktúra elemzője.

Az év első három hónapjában a német gépipari export az EU 27 tagországába 8,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A vírusjárvánnyal különösen erősen sújtott országokba nagyobb mértékben esett vissza a német gépipari export: Franciaországba 14,8 százalékkal, Olaszországba 16,1 százalékkal, Spanyolországba 13,9 százalékkal. Az év első két hónapjában ezekbe az országokba is viszonylag kisebb mértékben csökkent az export, márciusban azonban már 25-33 százalékkal. A német gépipari exportnak mintegy 15 százalékát ez a három európai ország veszi fel.

"A következő hónapokban kétszámjegyű csökkenésre lehet számítani a német gépipar európai uniós exportjában, miután már márciusban is 21 százalékos volt a visszaesés" - mondta Wortmann.

Az egyetlen kivételnek Lengyelország bizonyult, ahová az év első három hónapjában közel 8 százalékkal emelkedett a német gépipari export, bár márciusban már a lengyelországi viszonylatban is 14,2 százalékos lett a visszaesés.

Az első negyedévben eltérően alakult a német gépipari export a két legfontosabb felvevőpiac, az Egyesült Államok és Kína esetében. Miközben az amerikai export januártól márciusig 0,5 százalékkal nőtt, a kínai 8,9 százalékkal csökkent. A következő hónapokban viszont az amerikai kereslet csökkenésére és a kínai szállítások növekedésre számít a VDMA.

https://www.vdma.org/documents/105628/48754826/Deutschland_Maschinenaussenhandel_2020_03_1589792668451.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!