Csökkent az ipari termelés az Egyesült Államokban januárban

Gazdaság, 2020.02.14

Csökkent az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága januárban az Egyesült Államokban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) pénteken azt közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés havi összevetésben a decemberi 0,4 százalékos csökkenés után.

Elemzők enyhébb, 0,2 százalékos havi szintű csökkenésre számítottak januárra.

Tavaly januárhoz képest 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Az átlagosnál enyhébb január miatt jóval kisebb volt az igény fűtésre, ami azt eredményezte, hogy havi összevetésben a közüzemi vállalatok termelése 4 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar termelése 0,1 százalékkal mérséklődött, a bányaiparé viszont 1,2 százalékkal nőtt.

Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 0,8 százalékkal, a közműveké pedig 6,2 százalékkal esett vissza, míg a bányaiparé 3,1 százalékkal nőtt.

A tavalyi egész évben 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés, jelentősen lassult az ütem a 2018-as 3,9 százalékhoz és a 2017-es 2,3 százalékhoz képest.

Januárban az ipari kapacitások kihasználtsága 76,8 százalékra csökkent a decemberi 77,1 százalékról.

A Fed döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!