Csökkent az ipari termelés az Egyesült Államokban októberben

Gazdaság, 2019.11.15

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága is októberben az Egyesült Államokban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) pénteken azt közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal zsugorodott az ipari termelés havi összevetésben a szeptemberben mért 0,3 százalékos csökkenés után.

Elemzők szerényebb, 0,4 százalékos havi szintű csökkenésre számítottak októberre.

Tavaly októberhez képest 1,1 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Havi összevetésben a feldolgozóipar termelése 0,6 százalékkal, a bányaiparé 0,7 százalékkal, a közüzemi vállalatoké pedig 2,6 százalékkal esett. Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 1,5 százalékkal zsugorodott, a bányaiparé 2,7 százalékkal nőtt, a közműveké viszont 4,1 százalékkal csökkent.

Az ipari kapacitások kihasználtsága 76,7 százalékra süllyedt a szeptemberi 77,5 százalékról. Szakértők erősebb adattal, 77,1 százalékkal számoltak.

A Fed döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!