Csökkent az ipari termelés az Egyesült Államokban szeptemberben

Gazdaság, 2019.10.17

Csökkent az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága szeptemberben az Egyesült Államokban.

A termelést visszavetette a General Motors összes autógyárában szeptember utolsó hetében elkezdődött sztrájk, és a kilátások is borúsak a világgazdasági növekedés lassulása és megoldatlan kereskedelmi feszültségek miatt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) csütörtökön közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,4 százalékkal esett vissza az ipari termelés havi összevetésben az augusztusban mért 0,8 százalékos növekedés után.

Elemzők kisebb, 0,1 százalékos havi szintű csökkenésre számítottak szeptemberről.

Tavaly szeptemberhez képest 0,1 százalékkal mérséklődött az ipari termelés.

Havi összevetésben a feldolgozóipar termelése 0,5 százalékkal, a bányaiparé pedig 1,4 százalékkal esett vissza, míg a közüzemi vállalatoké 1,4 százalékkal nőtt. Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 0,9 százalékkal esett vissza, míg a bányaiparé 2,6 százalékkal, a közműveké pedig 1,2 százalékkal nőtt.

Az ipari kapacitások kihasználtsága 77,5 százalékra süllyedt az augusztusi 77,9 százalékról. Szakértők jobb adattal, 77,7 százalékkal számoltak.

A Fed döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitáskihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!