Csökkent az új lakások októberi eladása az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2018.11.28

Az elemzők által várt növekedés helyett októberben csökkent az új lakások értékesítése az Egyesült Államokban elsősorban a jelzáloghitel-kamatok emelkedése miatt.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán azt közölte, hogy havi bázison szezonális kiigazítással 8,9 százalékkal csökkent az új lakások értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 544 ezerre esett az egy hónappal korábbi, a felülvizsgálat után 553 ezerről 597 ezerre módosított számról.

Elemzők 3,7 százalékos növekedést vártak a szeptemberi 1 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben 12 százalékkal kevesebb újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban októberben. Egy évvel korábban 667 ezer volt az újlakás-eladások becsült évesített darabszáma.

Az új lakások októberi mediánára 309 ezer 700 dollár volt, 3,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Két éve, 2016-ban 561 ezer, 2017-ben pedig 613 ezer új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban. A tavalyi az utóbbi tíz év legjobb adata. A mediánár 307 ezer 800 dollárról 323 ezer 100 dollárra nőtt 2017-ben.

Egy év alatt jelentősen emelkedett a harmincéves fix kamatozású jelzáloghitelek kamata, a múlt héten 4,81 százalék volt a tavalyi 3,92 százalék után.

Valószínű, hogy a jelzáloghitel-kamatok tovább növekednek, mivel a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve decemberben minden várakozás szerint ismét kamatot emel, idén negyedszer.

Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!