Csökkentek a használtlakás-eladások az Egyesült Államokban novemberben

Gazdaság, 2019.12.19

Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben csökkent a használtlakás-eladások száma novemberben az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors csütörtökön kiadott jelentése alapján.

Novemberben szezonális kiigazítással és évesítve 5,35 millió használt lakást értékesítettek az Egyesült Államokban, 1,7 százalékkal kevesebbet az októberi évesített 5,44 milliónál. A piac az eladások szerény mértékű, 0,2 százalékos csökkenését várta novemberre az október 1,5 százalékos növekedés után.

A családi házak értékesítése 1,2 százalékkal évesített 4,79 millióra csökkent novemberben az októberi 1,7 százalék növekedés után. Társasházakban a lakásértékesítés 5,1 százalékkal 0,56 millióra csökkent novemberben.

A lakásárak 271,3 ezer dolláros novemberi mediánja 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Novemberben már sorban a 93. hónapja emelkedett az eladott használt lakások ára az Egyesült Államokban. Novemberben 1,64 millió lakás szerepelt a kínálatban, 5,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az eladások novemberi üteme mellett 3,7 hónapra lenne szükség a piacon lévő kínálat felszámolására, szemben a tavaly novemberi 4 hónappal. Az ingatlanpiacon a hat-hét hónap alatt felszámolható kínálatot tekintik "egészséges" kereslet-kínálati egyensúlynak.
https://www.nar.realtor/research-and-statistics/housing-statistics/existing-home-sales
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!