Csökkentek az adóbevételek Németországban júliusban

Gazdaság, 2019.08.22

Csökkentek az adóbevételek Németországban júliusban, ötödik hónapja először.

A szövetségi pénzügyminisztérium csütörtöki adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 1,6 százalékkal kevesebb adóbevétel keletkezett. Júniusban még 6,8 százalékos növekedést regisztráltak.

Németországban legutóbb februárban csökkentek az adóbevételek éves összevetésben, akkor is 1,6 százalékkal. A tárca a havi jelentésében kiemelte, hogy a júliusi csökkenés egyszeri tényezőknek tulajdonítható, és a január-júliusi időszakot együttvéve jelentősen, 2,3 százalékkal - 414,1 milliárd euróra (137 ezer milliárd forint) - emelkedett a szövetségi kormány és a tartományok adóbevétele.

Ugyanakkor azt is kiemelték, hogy a hazai össztermék (GDP) 0,1 százalékos csökkenésével véget ért második negyedév után továbbra is gyengén teljesíthet a német gazdaság. Különösen a feldolgozóiparban van nehéz helyzetben, az ágazat termelése már sorban a negyedik negyedéve csökken, és a várható fejleményeket jelző mutatók "tartósan fékezett feldolgozóipari konjunktúrára" utalnak - áll a pénzügyminisztérium jelentésében.

Kifejtették, hogy az Európai Unió legnagyobb gazdaságának fejlődését külgazdasági tényezők hátráltatják, lendületet pedig csak a lakosság és az állami intézmények fogyasztásának növekedése és a beruházások bővülése ad, de a dinamika ezeken a területeken is gyengül, miközben a külgazdasági kockázatok növekednek, ami még inkább elbizonytalanítja a vállalkozásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!