Csökkentek az amerikai gyáripari megrendelések áprilisban

Gazdaság, 2019.06.04

Csökkentek az amerikai gyáripar megrendelései áprilisban, a kiszállítások pedig az utóbbi két év legnagyobb mértékével estek vissza, jelezve, hogy az ipari tevékenység folyamatos gyengesége alááshatja a szélesebb alapokon nyugvó gazdaság teljesítményét.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a rendelésállomány havi szinten 0,8 százalékkal, 4,0 milliárd dollárral, 499,3 milliárd dollárra süllyedt, a közlekedési eszközök, a számítógépek, az elektronikai cikkek és a fémek iránti gyengébb kereslet hatására.

A márciusi 1,3 százalékos emelkedés után elemzők kicsit nagyobb, 0,9 százalékos visszaesésre számítottak.

A közlekedési eszközöket nem számítva 0,3 százalékkal emelkedett a megrendelések értéke áprilisban, csakúgy mint márciusban.

A tartós javakra leadott új megrendelések állománya 2,1 százalékkal csökkent, a nem tartós javaké viszont 0,5 százalékkal emelkedett az év negyedik hónapjában.

A tartós javakon belül a legnagyobb tételt jelentő közlekedési eszközök esetében 5,9 százalékkal, 85,41 milliárd dollárra süllyedt az új rendelések értéke, míg márciusban 6 százalékos emelkedést mértek. A polgári célú repülők és alkatrészeik esetében 25,2 százalékkal zuhant, a katonai célúaknál pedig 2,4 százalékkal csökkent a rendelésállomány.

Éves összehasonlításban a nyers adatok szerint 1,6 százalékkal nőttek a gyáripar új megrendelései áprilisban, a közlekedési eszközöket nem számítva 1,4 százalékos volt a növekedés.

Az ipar az amerikai gazdaság nagyjából 12 százalékát teszi ki. A kevesebb megrendelés miatt az eladatlan javak a raktárkészleteket növelik. Különösen nehéz helyzetbe került az autógyártó szektor az eladások csökkenése miatt.

A gyárak raktárkészletének értéke 0,3 százalékkal nőtt, ezen belül az autógyáraké 0,8 százalékkal.

A kiszállítások 0,5 százalékkal estek áprilisban, ami 2017 áprilisa óta a legnagyobb mérték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!