Csökkentek az amerikai gyáripari megrendelések novemberben

Gazdaság, 2019.02.04

Csökkentek az amerikai gyáripari megrendelések novemberben.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy a rendelésállomány novemberben havi szinten 0,6 százalékkal, 3,1 milliárd dollárral, 499,2 milliárd dollárra süllyedt.

Az októberi 2,1 százalékos csökkenés után elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak.

A közlekedési eszközöket nem számítva 1,3 százalékkal esett vissza az új megrendelések értéke novemberben, míg októberben 0,2 százalékkal nőtt.

A tőkejavak megrendelései - a hadiipari megrendelések és a polgári utasszállító repülőgépgyártók erősen változékony megrendeléseinek leszámításával - az októberi 5,9 százalékos csökkenés után 2,8 százalékkal nőttek novemberben. Az adatot a gazdasági elemzők, tapasztalati alapon, a feldolgozóipar beruházási szándékaival szorosan együttmozgó mutatóként kezelik.

A tartós javakra leadott új megrendelések állománya 0,7 százalékkal nőtt, a nem tartós javaké viszont 1,9 százalékkal csökkent novemberben.

A tartós javakon belül a legnagyobb tételt jelentő közlekedési eszközök esetében 3,0 százalékkal, 87 milliárd dollárra emelkedett az új rendelések értéke, szemben az októberi 12,4 százalékos csökkenéssel. A polgári célú repülők és alkatrészeik esetében 6,9 százalékkal, a katonai célúaknál pedig 31,2 százalékkal bővült a rendelésállomány.

Éves összehasonlításban a nyersadatok szerint 7,9 százalékkal nőttek a gyáripar új megrendelései novemberben, a közlekedési eszközöket nem számítva 7,3 százalékos volt a növekedés.

A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék mintegy 12 százalékát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!