Czomba: egyre többen dolgoznak Magyarországon

Gazdaság, 2024.05.30

Egyre többen dolgoznak Magyarországon, a munkaerőpiaci adatok kedvezőek, és bővült a foglalkoztatottság - értékelte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön a legfrissebb adatokat.

Kiemelte, hogy 2010 elejéhez képest több mint 400 ezerrel csökkent a munkát keresők száma, a foglalkoztatást minden nehézség, járvány, háború ellenére a kormány képes volt emelni, és a munkanélküliséget csökkenteni. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján májusban is folytatódott a regisztrált álláskeresők számának folyamatos csökkenése, a regiszterben jelenleg mindössze 225,9 ezren szerepelnek, ami a rendszerváltás óta mért harmadik legalacsonyabb adat - közölte.

Úgy vélte, nem a keresetnövekedés üteme a probléma, hanem az infláció. Jelenleg közel 10 százalékkal nőnek a reálkeresetek, többet tudnak vásárolni az emberek a keresetükből, jó a tendencia, ugyanakkor fontos az infláció alacsonyan tartása - hangsúlyozta, hozzátéve: mindez érezhetően tud megjelenni a fogyasztás növekedésében.

Az inaktívak közül mintegy 66 ezren jelentek meg a munkaerőpiacon a legutóbbi adatok szerint, nagyjából a felük el tudott helyezkedni azonnal. Azon dolgoznak, hogy nekik is munkalehetőséget biztosítsanak - mondta az államtitkár.

Czomba Sándor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a kormány 2030-ig 460 milliárd forint összértékben indít uniós finanszírozású munkaerőpiaci programokat. Az Ifjúsági Garancia Plusz Program segítségével már kétezer fiatal elhelyezkedett. Ezek a programok azt a célt szolgálják, hogy mielőbb munkához jussanak az álláskeresők - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!