Decemberben csökkentek a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2023.01.27

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.

A személyi jövedelmek 0,2 százalékkal emelkedtek decemberben az előző havihoz képest a havi 0,3 százalékos novemberi emelkedés után. A piac a ténylegesnek megfelelő 0,2 százalékos növekedést várta decemberre.

Április óta a decemberi 0,2 százalék volt a legkisebb havi emelkedés. A növekedés elsősorban egyaránt támaszkodott a bér és a vagyoni jövedelmek emelkedésére. A javadalmazás növekedése a magánbérek és fizetések emelkedését tükrözte mind a szolgáltató, mind az árutermelő ágazatokban.

A személyes kiadások a várt 0,1 százaléknál nagyobb, 0,2 százalékos mértékben csökkentek decemberben az előző havihoz képest. Novemberben 0,1 százalékos volt a csökkenés havi bázison.

A személyes kiadások csökkenése mögött a magas kamatlábak és az inflációs szintek emelkedése miatt módosuló fogyasztói magatartás áll. A személyes kiadások csökkentek az árucikkekre, nevezetesen a benzinre és a gépjárművekre és alkatrészekre, valamint a szolgáltatásokra is, ezen belül főként a lakhatásra, a légi közlekedésre és az egészségügyre.
https://www.bea.gov/news/2023/personal-income-and-outlays-december-2022
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!