Decemberben javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.12.11

Decemberben az elemzők által várt romlás helyett javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban.

A Michigan Egyetem felmérésének pénteken ismertetett előzetes adatai szerint decemberben 81,4 pontra nőtt a fogyasztói hangulatindex a novemberi 76,9 pontról.

Szakértők minimálisan romló, 76,5 pontos adatot vártak decemberre.

A mutató összetevői közül a kilátások és az aktuális helyzet megítélése is javult a novemberivel összevetve.

A fogyasztók aktuális helyzetére vonatkozó mutató értéke 91,8 pontra ugrott a novemberi 87 pontról. Szakértők a novemberivel megegyező adatot vártak.

A kilátások megítélése is jelentősen javult az előző havihoz képes. Nem végleges adat szerint a mutató 74,7 pontra nőtt a novemberi 70,5 pontról. Szakértők kisebb javulást, 71 pontot vártak.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,8 százalékról 2,3 százalékra süllyedt, míg az ötéves inflációs várakozás 2,5 százalékon stagnált.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem havi rendszerességgel állítja össze fogyasztói hangulati felmérését mintegy ötszáz fős reprezentatív minta alapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!