Decemberben kilenc éve a legnagyobb csökkenést szenvedte el az euróövezet ipari termelése

Gazdaság, 2019.02.13

Decemberben a vártnál jobban, éves összehasonlításban kilenc éve a legnagyobb mértékben csökkent az ipari termelés az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett jelentése szerint.

Decemberben az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,9 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamában az ipari termelés és 0,5 százalékkal csökkent az Európai Unió 28 tagállamában. Novemberben havi 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés az euróövezetben és 1,2 százalékkal az EU-ban.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 4,2 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberben és 2,7 százalékkal az EU-ban. Novemberben az euróövezetben 3,0 százalékkal, az EU-ban 1,9 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Piaci elemzők az euróövezetben a tényleges havi 0,9 százalékos és éves 4,2 százalékos csökkenés helyett mérsékeltebb, havi 0,4 százalékos és éves 3,2 százalékos csökkenést vártak decemberre. Az ipari termelés 4,2 százalékos tavaly decemberi éves csökkenése 2009 novembere óta a legnagyobbnak bizonyult az euróövezetben.

Az ipari termelés éves átlagban 1,1 százalékkal nőtt az euróövezetben 2018-ban a 2017-eshez képest, az Európai Unióban pedig 1,3 százalékkal emelkedett.

Decemberben a legnagyobb havi csökkenést, 13,4 százalékosat Írországban regisztrálták az ipari termelésben. Máltán 5,2 százalékkal, Hollandiában 3,2 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberben a novemberihez képest.

Az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 11,6 százalékkal Dániában nőtt decemberben a novemberihez képest. Luxembourgban 3,5 százalék, Lettországban 3,3 százalék volt az ipari termelés havi növekedése decemberben. Magyarországon 2,5 százalékkal nőtt az ipari termelés 2018 decemberében a novemberihez képest.

Éves összevetésben a legnagyobb csökkenést, 19,8 százalékosat Írországban regisztrálták decemberben. Spanyolországban 6,7 százalékkal, Horvátországban 6,6 százalékkal csökkent az ipari termelés tavaly decemberben az egy évvel korábbihoz képest.

A legnagyobb éves növekedést, 14,3 százalékosat a dán ipari termelés érte el decemberben. Magyarországon 5,8 százalékkal, Észtországban 5,7 százalékkal nőtt az ipari termelés tavaly decemberben éves bázison.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!