Decemberben tovább javult az amerikai feldolgozóipar teljesítménye

Gazdaság, 2021.01.04

Folytatódott az amerikai feldolgozóipar teljesítményének lendületes növekedése novemberben is az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérése szerint.

Decemberben 57,1 pontra, hatéve, 2014 szeptembere óta nem tapasztalt csúcsra emelkedett a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke az Egyesült Államokban a Markit felmérésében. A végleges érték jóval kedvezőbb az előzetesen közölt 56,5 pontnál, illetve a novemberi végleges 56,7 pontnál.

Decemberben már a nyolcadik egymást követő hónapban tudott emelkedni a feldolgozóipari BMI, miután áprilisban 36,1 pontra, az utóbbi több mint egy évtized legalacsonyabb szintjére süllyedt értéke. Áprilisban rengeteg vállalat függesztette fel a munkát a koronavírus-járvány első hullámának tombolása közepette.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Decemberben ismét erőteljesen bővült a termelés és az új megrendelések értéke, ám az ellátási láncban az előző hónaphoz hasonlóan súlyos zavarok voltak. A beszállítók teljesítményének jelentős romlása közepette a költségek és az eladási árak megugrottak, mivel a cégek igyekeztek részben tovább hárítani a magasabb bekerülési árakat. A termelési várakozások azonban kissé mérséklődtek, mivel az új koronavírussal fertőzöttek számának meredek emelkedése rányomta a bélyegét a hangulatra. A vállalatok ezzel együtt is erősen bíznak abban, hogy a termelés növekszik idén.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy az amerikai feldolgozóiparban erősen zárult a 2020-as év.

A termelés és a megrendelések állománya egyaránt nőtt, bár a bővülés üteme lassult az erősödő járvány és a hozzá kapcsolódó korlátozások miatt. A fogyasztási termékek gyártói érzékelhető csökkenést könyvelhettek el úgy a termelés, mint az új megrendelések terén a gyengébb kereslet miatt. Biztató jel viszont, hogy a gépek és felszerelések gyártói továbbra is erős keresletről adtak számot, ami a vállalati beruházások növekedését tükrözi. A beszállítók is jó hónapot zártak, mivel a feldolgozóipari vállalatok igyekeztek feltölteni készleteiket. A közeljövőben várható nehézségek ellenére a feldolgozóipari vállalatok rendkívül derűlátóak az év egészét illetően - mutatott rá Williamson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!