Deloitte: gyorsul a konszolidáció a régiós bankszektorban

Gazdaság, 2019.12.05

A kedvező makrogazdasági környezetben rekord eredményeket értek el a bankok a közép- és kelet-európai régióban az elmúlt két évben; a hatékonyságra irányuló törekvések gyorsuló bankpiaci konszolidációhoz vezetnek - mondta Bíró Balázs, a Deloitte közép-európai régiós pénzügyi tanácsadási üzletágának vezetője csütörtökön Budapesten, a tanácsadó cég most megjelent felméréseit bemutatva.

A Deloitte vizsgálata szerint a régió bankjait stabil tőkeellátottság jellemzi, az átlagos tőkemegfelelési mutató jelentősen meghaladja a szabályozói minimumot. Az alacsony kamatkörnyezet, valamint a magasabb fogyasztási és beruházási kedv hozzájárult a banki hitelállomány növekedéséhez az elmúlt években. A nem teljesítő hitelek aránya és mértéke tovább csökkent.

Meghatározó tendencia a régióban a bankpiaci konszolidáció, amelynek során az eladók az alapvető stratégiájukba nem illeszkedő egységeket értékesítették, a vevők az akvizíciók révén a méretgazdaságosságot és hatékonyságot kívánták növelni - fejtette ki.

A felmérés szerint a tranzakciók számát tekintve a régiós banki fúziók és felvásárlások legaktívabb piaca 2015 és 2019 szeptembere között Ukrajna volt 14 tranzakcióval, amit Szerbia követett 11, Lengyelország 10, Románia szintén 10, és Magyarország 8 tranzakcióval.

A régióban a legaktívabb felvásárló a magyar OTP Bank volt 8 tranzakcióval, amelyet a lengyel állam követ.

A legaktívabb eladók a régióban a Société Générale 6 és a Raiffeisen 5 tranzakcióval. A görög bankok, a Piraeus Bank, a National Bank of Greece, az Alpha Bank és az Eurobank pedig együttesen 12 bankot adtak el 2015 és 2019 szeptembere között.

Bíró Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy további konszolidáció várható azokon a piacokon, ahol a vezető bankcsoportok nem rendelkeznek stratégiai jelentőségű részesedéssel. Hozzátette azt is, hogy a gazdaság várható lassulása nagyobb nyomást jelent majd az alacsonyabb hatékonysággal működő bankoknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!