Deloitte: óvatos optimizmus jellemzi a közép-európai kockázatitőke-piacokat

Gazdaság, 2019.01.07

A Deloitte legfrissebb közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérése szerint a piac továbbra is erős, de a befektetési tevékenység üteme várhatóan lassul ebben az évben.

A Deloitte MTI-hez eljuttatott felmérése alapján a megkérdezett közép-európai tőkebefektetők háromnegyede szerint a kockázatitőke-piaci aktivitás megtartja a jelenlegi szintjét, ami emelkedést jelent a nyári felméréshez képest. A válaszadók 11 százaléka az aktivitás növekedésére számít, ez alacsonyabb a nyári egyharmadhoz képest, így a megkérdezettek többsége a növekedés ütemének lassulását várja.

A várható befektetéseket a régió befektetői által az elmúlt 18 hónapban felhalmozott tőke fogja finanszírozni: két nagy alap forrásgyűjtési időszaka is lezárult tavaly, néhány közepes méretű befektetésekre fókuszáló alap forrásgyűjtése idén indult el. A megkérdezettek 82 százaléka szerint a likviditás szintje a következő fél évben változatlan marad, vagy tovább fog javulni (11 százalék). A válaszadók kevesebb, mint egytizede számít arra, hogy a finanszírozás szintje vissza fog esni a következő hónapokban, ami jelentős csökkenés az előző felmérés során mért 17 százalékos arányhoz képest.

A közlemény idézi Csűrös Balázst, a Deloitte tanácsadási üzletágának partnerét, aki elmondta: az elmúlt két évben a közép-európai kockázatitőke-piacon történt kivonulások, valamint néhány jelentős befektetés segített újabb befektetőket vonzani a régióba, köztük néhány nagynevű magántőke-befektetőt. Egyre több a befektetési lehetőség, mivel a régió vállalkozásai már érettebbek és külső támogatókat keresnek, akik finanszírozást és szakértelmet biztosítanak - tette hozzá.

A közleményben kitértek arra: a közép-európai gazdasági háttér várhatóan erős marad, a válaszadók háromnegyede szerint tartani fogja a mostani szintet. A közép-európai piacok GDP-növekedése továbbra is a legmagasabb Európában, amely az előrejelzések szerint kétszer olyan gyorsan bővül majd 2019-ben, mint az eurózóna átlaga, Közép-Európában 3,4 százalék, míg az eurózónában 1,7 százalék lesz az átlagos GDP növekedése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!