Deutsch Tamás: Magyarország az elsők között szeretné bevezetni az 5G-technológiát

Gazdaság, 2017.06.19

Az a cél, hogy Magyarország az első országok között legyen, ahol bevezetik az 5G-t, vagyis az ötödik generációs mobil adatátviteli technológiát - mondta Deutsch Tamás, a Digitális jólét program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos hétfő este az M1 aktuális csatornán.

Közlése szerint a 4G-t váltó új technológiával valós idejű adatátvitelre lesz lehetőség, ami például az önvezető autók működésének szempontjából elengedhetetlen.

A két technológia közötti különbséget azzal érzékeltette, hogy míg most néhány 10 percet vesz igénybe letölteni az internetről egy filmet, az 5G-vel ez "gombnyomásnyi gyorsasággal" történhet. Az új technológia körülbelül tízszer gyorsabb a jelenleg elérhető adatátviteli sebességnél - tette hozzá.

"Ez olyan technológiai újítások előtt nyitja meg a lehetőséget, hogy ma a digitális fejlesztésekben a világon az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb kérdésnek azt tekintik, mikor tudja egy adott ország, egy adott régió a technológiát, az 5G technológiát alkalmazni" - fogalmazott a miniszterelnöki biztos.

A magyarországi 5G koalíció alapító nyilatkozatát hétfőn írták alá Budapesten: a 46 kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem technológiai összefogása az ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztését, valamint sikeres és gyors magyarországi bevezetését tűzte célul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!