Devizapiac - Erősödött a forint a kamatdöntés kihirdetése után

Gazdaság, 2020.10.20

Erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délután, miután kihirdették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését.

Az MNB Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásokkal összhangban nem változtatott a kamatkondíciókon: az alapkamat 0,6 százalékon, az egynapos hitel kamata 1,85 százalékon, az egynapos betét kamata pedig mínusz 0,05 százalékon maradt.

A forint árfolyama délután egy óra körül intenzíven gyengülni kezdett az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben, és a kamatdöntés kihirdetése előtti percekben érte el mélypontját. Délután két óra után, az MNB közleményének megjelenése után azonban erősödni kezdett a forint.

A kamatdöntés kihirdetésekor, két órakor az euró 366,13 forinton forgott, fél órával később pedig 365,67 forinton állt a jegyzés. A dollár árfolyama 310,17 forintról 309,63 forintra, a svájci franké pedig 341,47 forintról 340,99 forintra csúszott le.

A forintra és régiós társaira, így a cseh koronára és a lengyel zlotyra erős nyomást gyakorol a koronavírus-járvány második hulláma, így a múlt héten érzékeny veszteségeket szenvedtek el a főbb devizákkal szemben. Ennek oka elemzők szerint az, hogy a befektetők a kockázatkerülés jegyében biztonságosabb eszközökbe, így például német államkötvényekbe csoportosítják át tőkéjük egy részét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!