Devizapiac - Erősödött szerdán a forint

Gazdaság, 2021.06.09

Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben, miután a jegybank előző kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve megerősítette a monetáris szigorítás szándékát az árstabilitás megvédése érdekében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) május 25-i kamatdöntő ülésének szerdán publikált rövidített jegyzőkönyvében foglaltak alapján a monetáris tanács változatlanul az árstabilitást jelölte meg az elsődleges jegybanki célnak. Megállapította ugyanakkor, hogy az infláció növekedésének fokozódó kockázata függvényében a tartós áremelkedés elkerülése érdekében készen áll a monetáris feltételek szigorításának megkezdésére.

A forint kora reggeli árfolyamához képest az euróval szemben 0,62 százalékkal, a dollárral szemben 0,59 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 0,54 százalékkal erősödött délután fél hétkor tartott jegyzése alapján.

Az eurót a kora reggeli 348,81 forint után délután fél hétkor 346,66 forinton jegyezték. A dollár jegyzése 286,38 forintról 284,68 forintra, a svájci franké 319,41 forintról 317,69 forintra csökkent.

A forint szerdai erősödésével együtt is gyengébben áll a múlt héten mindhárom devizával szemben beállított idei árfolyamcsúcsánál, ami az euró esetében 345,13 forintos, a dollár esetében 282,70 forintos, a svájci frank esetében pedig 314,67 forintos jegyzés.

Az év eleje óta azonban a forint 4-5 százalék nyereségre tett szert a három devizával szemben. Szerda esti jegyzésén az euróval szemben 4,4 százalékkal, a dollárral szemben 4,1 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 5,3 százalékkal erősödött.

A lengyel zloty az év eleje óta 1,9 százalékkal erősödött az euróval szemben, a cseh korona pedig 3,2 százalékkal. A román lej viszont 1,2 százalékkal gyengült.

Szerdán a lengyel jegybank a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott a rekordalacsony irányadó kamatlábon. A zloty szerdán 0,36 százalékkal gyengült az euróval szemben. A cseh korona és a román lej árfolyama alig változott szerdán, a cseh korona 0,01 százalékkal erősödött, a román lej 0,08 százalékkal gyengült az euróval szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!