Devizapiac - Nagyot gyengült szerdán a forint

Gazdaság, 2022.05.25

Nagyot gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az euró ellenében másfél százalékot, a dollár és a svájci frank ellenében pedig közel két százalékot veszített értékéből.

Az euró jegyzése a kora reggeli 382,57 forintról este hat órára 388,26 forintra ugrott, ami 1,5 százalékos forintgyengülés. A dollárt kora reggel 357,35 forinton, este hatkor pedig 364,20 forinton jegyezték. A svájci frank jegyzése 371,49 forintól emelkedett 378,08 forintra. A forint a dollárral szemben 1,9 százalékkal, a svájci frankkal szemben 1,8 százalékkal gyengült.

Devizapiaci szakértők a forint szerdai gyengülését a monetáris politika várható alakulásáról kedden tett jegybanki jelzésre vezetik vissza. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt két hónap rendkívüli körülményei közepette meghozott intézkedéseket követően már "megfelelő opció lehet az ütem nagyjából felével folytatni az alapkamat-emelési ciklust".

Nyilatkozatában az alelnök megerősítette, hogy a jegybank elsődleges célja továbbra is az infláció emelkedésének a megállítása, majd a 3 százalékos cél elérése. Ennek érdekében a jegybank továbbra is "határozott lépéseket" tart szükségesnek és az alapkamat további fokozatos emelésére rendezkedik be.

Szerda esti jegyzésén a forint a hó eleji árfolyamához képest 2,6 százalékkal áll gyengébben az euróval, 1,6 százalékkal gyengébben a dollárral és 2,7 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!