Duna House-csoport: 265 millió forint adózott eredmény az első negyedévben

Gazdaság, 2020.05.28

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport 265 millió forint konszolidált adózott eredményt ért el az első negyedévben, 60 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - közölte a cég csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A cégcsoport konszolidált árbevétele az első negyedévben 34 százalékkal bővülve megközelítette a 2,5 milliárd forintot, amivel történetének második legnagyobb negyedéves árbevételét érte el annak ellenére, hogy március közepétől már erősen jelentkeztek a Covid-19 járvány hatásai. A növekedés elsődleges motorja a töretlenül fejlődő lengyel tevékenység volt, az ottani operáció várakozáson felül teljesített, a konszolidált árbevétel 59 százaléka már Lengyelországból származott.

Magyarországon 2019 közepétől fokozatos gyengülés jellemezte az ingatlanpiacot. A csoport ingatlanközvetítői hálózatai által generált jutalékvolumen az első negyedévben 15 százalékkal mérséklődött 2019 első negyedévéhez képest, Lengyelországban viszont 36 százalékkal bővült.

A hitelközvetítésben mindkét piacon új csúcsokat ért el a csoport, Magyarországon 20,7 milliárd forint (+65 százalék év/év), Lengyelországban pedig 48,8 milliárd forint hitel közvetítésével (+93 százalék év/év), amihez az Alex T. Great januári felvásárlása is hozzájárult.

A csoport 50 százalékos tulajdonában álló MyCity Residence lakóingatlan projekt kivitelezése április végére lezárult, a lakások átadása a második negyedévben kezdődhet. A lakások 81 százalékát már előértékesítették.

A Duna House 2019 második negyedévétől "tisztított core" korrigált eredménykategóriákat tesz közzé, amelyben a MyCity ingatlanfejlesztő tevékenység eredménye mellett további korrekciót hajt végre a menedzsment által egyedinek, vagy a csoport folyamatos eredménytermelésének megítélése szempontjából lényegesnek tartott tételekkel. A tisztított core működési eredmény 42 százalékkal bővült, az első negyedévben 313,3 millió forintot tett ki.

A Duna-House a Covid-19 világméretű járvány hatására kialakult rendkívül bizonytalan gazdasági környezet miatt április 2-án visszavonta a 2020-as üzleti évre tett nyereség-előrejelzését, mert nem állnak rendelkezésre olyan információk, amelyek alapján megbízható új előrejelzést tudna adni - írják.

Hozzáteszik: március elején meghozták azokat az intézkedéseket, amelyek a közvetítői tevékenység kijárási korlátozások alatt történő folytatásához, hálózatának és központi csapatának egyben tartásához szükségesek, és amelyek a likviditást biztosíthatják. A vállalat felkészült akár egy elhúzódó válságra is.

A menedzsment jelenlegi várakozásai szerint a járvány negatív hatása a második negyedévet fogja leginkább sújtani. A magyarországi tranzakciószámok április első felében érték el a mélypontjukat közel 70 százalékos visszaeséssel. A hónap második felében már megkezdődött a korrekció, ami a kijárási korlátozások május közepi enyhítésével tovább gyorsul. A hitelközvetítésben egyelőre nem tapasztalható csökkenés.

A menedzsment abban bízik, hogy egy tartós gazdasági válság a közvetítői szerep erősödésével járhat az ingatlan- és hitelközvetítésben Magyarországon és a régióban egyaránt.

A MyCity lakóingatlan-fejlesztési projekteken a járvány ellenére töretlenül halad az építkezés, mindkét folyamatban lévő projektet átadják idén - írják.

A Duna House csoport 50 forint névértékű részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a csütörtöki kereskedést 3060 forinton zárták, 60 forinttal, 2 százalékkal magasabban az előző záróárnál. A papír éves maximuma 4220 forint, az éves minimum pedig 2560 forint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!