EBRD: rekordot döntött a működési térségnek nyújtott tavalyi finanszírozás

Gazdaság, 2020.01.16

Rekordösszegű, fennállása óta először 10 milliárd eurót meghaladó finanszírozást nyújtott a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságoknak tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet csütörtöki kimutatásában közölte azt is, hogy 2019-ben 46 százalék volt a zöld beruházási programok támogatási részaránya a teljes finanszírozási összegen belül.

Az EBRD még a párizsi klímaegyezmény előtt kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ig 40 százalékra emeli az ilyen jellegű fejlesztési finanszírozások arányát folyósításain belül, így ezt a célt már tavaly túlteljesítette.

Zöld programokra az EBRD 2019-ben 4,6 milliárd eurót fordított.

A csütörtöki beszámoló szerint az EBRD tavaly összesen 10,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének; ez éves rekord. A bank egy évvel korábban 9,5 milliárd euró finanszírozással támogatta tevékenységi régióját.

Az EBRD-finanszírozásban részesített egyedi programok száma is rekordra emelkedett: a bank tavaly 452 fejlesztési beruházást finanszírozott az előző évi 395 után.

A hangsúly a legfejlettebb közép- és kelet-európai EU-gazdaságokról folyamatosan tolódik át az átalakulás korábbi szakaszaiban járó EBRD-gazdaságokra.

Ezt tükrözi, hogy Magyarországon az EBRD tavaly három beruházási programhoz 63 millió euró finanszírozást nyújtott az egy évvel korábbi, hét magyarországi programra folyósított 124 millió euró után.

Az EBRD növelte ugyanakkor a tevékenységi terület gazdaságainak saját valutáiban nyújtott finanszírozásokat, elsősorban e gazdaságok rugalmasságának erősítése végett. A csütörtöki beszámoló szerint a helyi valutában nyújtott, illetve a helyi tőkepiacokon elvégzett tranzakciók száma tavaly 157-re emelkedett az előző évi 134-ről.

A kis- és közepes méretű vállalatoknak nyújtott beruházási folyósítások ugyancsak rekordot döntöttek: az EBRD ennek a vállalati körnek 194 program keretében 1,4 milliárd euró finanszírozást nyújtott 2019-ben.

A bank szerint a kis- és középvállalatok finanszírozásával erőteljesen előmozdítható a fenntartható ütemű munkahelyteremtés az érintett gazdaságokban.

Az EBRD 2012 óta jelentősen kiterjesztette tevékenységi területét, mindenekelőtt a déli és a keleti mediterrán térségben: abban az évben bevonta működési tagországai közé Egyiptomot, Jordániát, Marokkót és Tunéziát is.

Csütörtöki beszámolójában a bank közölte, hogy tavaly Egyiptom volt az EBRD-finanszírozások legnagyobb egyedi kedvezményezettje: a pénzintézet 2019-ben 1,2 milliárd eurót folyósított egyiptomi programokra.

A második helyen Ukrajna áll, amelynek az EBRD tavaly 1,1 milliárd euró finanszírozást nyújtott az előző évi 543 millió euró után.

A bank hangsúlyozza, hogy Ukrajnában 2014 óta először lépte át az 1 milliárd eurót az EBRD-finanszírozások értéke, és a tavalyi meredek növekedés fő tényezője a gyorsuló reformok támogatása, valamint az ukrán gazdaság növekedésének és stabilitásának helyreállítása volt.

Az EBRD-finanszírozások legnagyobb egyedi felvevője korábban minden évben Oroszország volt, de a bank részvényes országai 2014-ben azt az iránymutatást adták, hogy az EBRD Oroszországban - összhangban a nemzetközi szankciókkal - egyelőre ne kezdjen új finanszírozási programokat.

A csütörtöki ismertetésben az EBRD közölte, hogy várakozása szerint 2019-ről erőteljes profitot jelenthet a tavalyi gazdálkodásról szóló, néhány héten belül esedékes eredménybeszámolóban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!