Egy elemzés szerint marginálissá vált a változó kamatozású lakáshitelek aránya

Gazdaság, 2019.01.09

Az új lakáshiteleknél gyakorlatilag marginálissá vált a legrizikósabb, változó kamatozású konstrukciók aránya, a tavaly novemberben felvett lakáshiteleknek mindössze 6 százalékát adta ez a terméktípus - hívta fel a figyelmet az MTI-nek eljuttatott elemzésében a BankRáció.hu szerdán.

A legújabb jegybanki adatokon alapuló összefoglalóban emlékeztetnek: az első 11 hónapban igényelt új lakáshiteleken belül még 16 százalékos volt a változó kamatozású lakáshitelek aránya. A múlt év első 11 hónapjában a bankok 793 milliárd értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ami 33 százalékos növekedés éves összevetésben - idézték fel a jegybanki adatokat az összefoglalóban.

Az újonnan felvett lakáshiteleknél az 5-10 évig fix törlesztést garantáló konstrukcióknál következett be a legjelentősebb növekedés január-novemberben: 123 százalékkal 275 milliárd forintra nőtt a teljes összeg. Az 1-5 évig fix törlesztésű lakáshitelek összege 70 százalékkal 332 milliárd forintra emelkedett.

Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője az elemzésben megjegyezte: abban, hogy a hitelfelvevők elfordultak a változó kamatozású lakáshitelektől szerepe van a Magyar Nemzeti Bank lépéseinek is.

Emlékeztetett: a jegybank bevezette a fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó minősítést és októbertől szigorúbb szabályokat léptetett életbe a változó kamatozású lakáshitelek felvételére.

A fix törlesztésű lakáshitelek iránti kereslet jelentős emelkedése a hitelfelvevők tudatosságával is magyarázható, egyre többen szeretnék elkerülni az esetleges kamatemelkedéshez köthető törlesztőrészlet-növekedést - jegyezte meg.

A szakember arra számít, hogy a hitelkiváltás iránt növekedni fog a kereslet a kamatemelkedés kockázata és az adósok növekvő tudatossága miatt.

A korábban felvett jelzálog- és lakáshiteleknél még jelentős, több mint 50 százalékos a részesedésük a változó kamatozású hiteleknek - emelték ki az elemzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!