Egy éve a legmagasabb maginflációt regisztrálták augusztusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.09.12

Az idén augusztusban tavaly július óta a legnagyobb mértékben, 2,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak élelmiszerek és energia nélkül az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics csütörtökön publikált jelentése szerint.

Az élelmiszer és energiaárak leszámításával a fogyasztói árindex (maginfláció) havi bázison 0,3 százalék emelkedést mutatott augusztusban, a júniusival és júliusival megegyező. A piac 0,2 százalékos emelkedést várt augusztusra. Az árindex havi emelkedéséhez elsősorban az egészségügyi szolgáltatások, a repülőjegyek, a szabadidő szolgáltatások, valamint a használt járművek árának az emelkedése járult hozzá.

Éves bázison 2,4 százalékos maginfláció alakult ki, magasabb a várt 2,2 százaléknál és az előző havi 2,2 százaléknál.

A fogyasztói árindex augusztusban szezonális kiigazítással havi bázison a várakozásoknak megfelelő 0,1 százalékkal emelkedett a júliusi 0,3 százalékos havi emelkedés után.

A fogyasztói árindex éves emelkedése (infláció) 1,7 százalék volt augusztusban, kisebb a várt 1,8 százaléknál és a júliusi 1,8 százalékos éves emelkedésnél.

A fogyasztói árindex augusztusi emelkedését elsősorban az energiaárak csökkenése fogta vissza az előző havihoz képest.
https://www.bls.gov/news.release/cpi.nr0.htm
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!