Egyetlen Altera-részvényes sem ajánlotta fel részvényét a Wallisnak

Gazdaság, 2018.07.11

Az Altera Nyrt. egyetlen részvényese sem ajánlotta fel részvényét a Wallis Asset Management Zrt. (Wallis) kötelező nyilvános vételi ajánlatára a július 9-i határidőig - jelentették be a társaságok szerdán, hozzátéve, az eredmény azt mutatja, hogy a részvényesek bíznak a Wallis által bemutatott stratégiában.

Közölték: a vételi ajánlat lezárultát követően a Wallis 1,74 százaléknyi Altera törzsrészvény vásárlásával 25,07 százalékra növelte részesedését a társaságban, ezzel továbbra is a vállalat legnagyobb tulajdonosa. Második lépésként 15,8 milliárd forint értékű apporttal történő tőkeemelés útján az Altera tulajdonába kerülnek a Wallis autós vállalatai.

Az Altera áprilisban jelentette be, hogy a Wallis Csoport gépjármű kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységét ellátó vállalatcsoportja a tőzsdére lép az Altera Vagyonkezelő Nyrt.-ben történő nyilvános vételi ajánlat és tőkeemelés útján történő befolyásszerzéssel.

A Wallis első lépésként 23,33 százalékot megvásárolt az Altera törzsrészvényeiből, amivel a legnagyobb tulajdonosává vált. A társaságnak (valamint a vele összehangoltan eljáró személyeknek) egyedüli 10 százalék feletti részvényesként vételi kötelezettsége keletkezett az Altera összes részvényére.

Az, hogy az Altera tulajdonába kerülhet a Wallis gépjárműkereskedelmi és szolgáltatói tevékenységét ellátó, közel 70 milliárd forint éves árbevételű négytagú vállalatcsoportja, nemcsak az érintett vállalatok, hanem a magyar tőkepiac szempontjából is mérföldkő, hiszen ez az első olyan tranzakció, amellyel az autóipar megjelenik a magyar tőzsdén - hangsúlyozza közleményében a társaság, hozzátéve, ez jelentősen növelheti az Altera részvényei iránti keresletet, ezáltal biztosítható a részvényárfolyam folyamatos emelkedése.

A Wallis közleménye szerint terv szerint folytatódhat a Wallis gépjárműkereskedelmi és szolgáltatói tevékenységét ellátó vállalatcsoportjának tőzsdére lépése. Müllner Zsolt, a Wallis Csoport vezérigazgatója a hosszútávú terveiről közölte: Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban egyaránt növelni szeretnék az elmúlt 26 évben elért piaci részesedést, amit újabb márkák és piacok megszerzése, valamint az autómobilitáshoz kapcsolódó új tevékenységek indítása révén kívánnak elérni. Ez akvizíciók, új vállalatok alapítása és a meglévők fejlesztése útján történhet. Az iparág átalakulása, így az elektromos autózás fejlődése, az önvezető autók megjelenése és a közösségi autózás erősödése a későbbiekben új befektetési lehetőségeket teremthet. A középtávú tervek között további autóértékesítési pontok nyitása, a már meglévő márkakereskedő- és szervizhálózat fejlesztése szerepel.

Az autós vállalatok jelentős növekedést értek el 2017-ben, együttes árbevételük közel a duplájára, 66,3 milliárd forintra ugrott (a magyar számviteli törvény alapján, nem konszolidáltan). A bővülés elsősorban a balkáni piacok megszerzésének volt köszönhető: a csoport árbevételének 49 százaléka származott külföldről, elsősorban az újonnan megszerzett régióból. A fejlődés jelentős hatékonyságjavulással is együtt járt, így az üzemi eredmény 176 százalékkal, 1,6 milliárd forintra nőtt. A cégek összevont adózott eredménye az előző évi több, mint négyszeresére, 1,8 milliárd forintra ugrott.

Az Altera Nyrt. a BÉT standard kategóriájában jegyzett vagyonkezelő társaság, a részvények június 10-i záró ára 795 forint volt, legalacsonyabb ára az elmúlt egy évben 95, a legmagasabb pedig 950 forint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!