Egymás között euróban üzletel egyre több cseh cég

Gazdaság, 2019.03.25

Egyre több csehországi cég egymás között a hazai korona helyett inkább euróban üzletel. A cseh gazdasági kamara felmérése szerint az ilyen cégek aránya már meghaladja az összes cég 20 százalékát - írja az iDnes című cseh hírportál, amely megszerezte a gazdasági kamara országos felmérésének eredményeit.

A gazdasági kamara felmérése a jegybank kimutatása és a cégek megkérdezésén alapult.

Minél nagyobb a vállalat, annál nagyobb az euróban végzett elszámolások aránya. A legfeljebb 10 dolgozót foglalkoztató kis vállalatok 75 százaléka kizárólag koronában fizet megrendelőinek. A feldolgozóipar nagyvállalatainál viszont az esetek 85 százalékában az elszámolás euróban történik.

Tomás Prouza, a kereskedelmi és idegenforgalmi cégeket tömörítő szövetség elnöke szerint a cégek azért választják az eurót, mert ezzel elkerülhetik a korona árfolyamának ingadozásait.

Míg a cseh vállalati szféra évek óta szorgalmazza az euró bevezetését, a lakosság inkább maradna a koronánál. A legutóbbi felmérések szerint az euró bevezetését a lakosság körében csak mintegy 20 százalék támogatja, míg több mint 50 százalék elutasítja.

A cseh kormány jelenleg nem tervezi a csatlakozást az euróövezethez, bár Csehország teljesíteni tudja a feltételeket. Hivatalosan megjelölt céldátum sincs az euró bevezetésére. Vezető cseh politikusok úgy nyilatkoznak, akkor vezetik be az eurót, amikor az "Csehország számára kedvező lesz".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!