Egymillió euró óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Ivica Todoric, az Agrokor volt tulajdonosa

Gazdaság, 2018.11.20

Egymillió euró óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Ivica Todoric, Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportjának, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokornak a volt tulajdonosa, akit november 7-én adtak ki a britek Horvátországnak - jelentette a horvát közszolgálati televízió (HRT) kedden.

Az üzletembert a horvát hatóságok az országba érkezését követően előzetes letartóztatásba helyezték. A Zágráb megyei bíróság november 15-én döntött az óvadékról, amelyet kézpénzben kellett befizetni a bíróság számlájára.

Todoric ügyvédei akkor azt mondták: védencük nem rendelkezik az összeggel.

Öt nappal később az óvadékot mégis befizették, a bíróság pedig megszüntette a vizsgálati fogságot Todoricsal szemben, akinek le kellett adnia útlevelét és a testület engedélye nélkül nem hagyhatja el a horvát fővárost.

Jandranka Slokovic, a horvát üzletember ügyvédje újságírói kérdésre, hogy ki biztosította Todoric számára az óvadékot, csak annyit mondott: a "barátai".

A horvát ügyészség (DORH) tavaly októberben adott ki Todoric ellene nemzetközi elfogatóparancsot, miután még azelőtt elhagyta Horvátországot, hogy letartóztathatta volna őt a rendőrség. Horvátország egykor legbefolyásosabb üzletembere felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek körözési listájára is.

A 2016-ban csődközelbe jutott Agrokor konszolidált pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket. A Zágráb megyei ügyészség továbbá azzal vádolja az üzletembert, hogy törvénytelenül tett szert több mint egymilliárd kuna (közel 41 milliárd forint) haszonra.

Todoric Londonba szökött, ahol nem sokkal érkezése után feladta magát a brit rendőrségen, és százezer font (36,8 millió forint) óvadék ellenében mindvégig szabadlábon védekezhetett.

Todoric angol ügyvédei azzal érveltek a kiadatása ellen, hogy az Agrokor tulajdonosa politikai leszámolás áldozata, és Horvátországban nem kapna tisztességes jogorvoslatot. A Westminster Magistrates' Bíróság azonban ezeket az érveléseket elutasította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!