TV műsor

Egységes adatbázis fejlesztéséhez nyert el támogatást a bányászati és földtani szolgálat

Gazdaság, 2019.07.10

Egységes adatbázis fejlesztéséhez nyert el 203 millió forint támogatást a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat az idei Tématerületi Kiválósági Program keretében - jelentette be Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta: a pályázat keretében 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülethez összesen 14,6 milliárd forint támogatást kap.

Idén négy témát jelöltek meg; az egészség, a kultúra és család, a biztonságos társadalom és környezet, valamint az ipar és digitalizáció kutatási területekhez kellett illeszkedniük a benyújtott szakmai programoknak - ismertette a helyettes államtitkár.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat a felszín alatti területek eddigi kutatásának 100-150 éve alatt összegyűlt adatok digitalizálásához és mesterséges intelligenciával való feldolgozásához nyert el támogatást - mondta el Fancsik Tamás, a szolgálat elnöke.

Szigeti Ádám hangsúlyozta, hogy a támogatott kutatások a legfontosabb társadalmi-gazdasági kihívásokra keresnek a gyakorlatban hasznosítható válaszokat.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy tavaly 8 milliárd forinttal hirdettek meg hasonló programot, és jövőre is mintegy 8 milliárd forint jut erre.

Kitért arra is, hogy a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény módosítása értelmében egységesítik az innovációs és kutatási alapot. Ez azt is jelenti, hogy a központi költségvetés különböző fejezeteiben erre a célra rendelkezésre álló pénz egy helyre rendeződik - jelezte Szigeti Ádám.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke kiemelte: a szervezet egyik alapvető feladata a hazai földtani, bányászati, geofizikai, klímapolitikai adatok összegyűjtése, rendszerezése. Magyarország teljes felszín alatti erőforrás-állományára vonatkozó adatokat kezelnek - tette hozzá.

Az információk tartalma és formája nagyon eltérő, a támogatott szakmai program hozzájárul ahhoz, hogy a különböző adatbázisokat egységes adattartalmúvá és formátumúvá alakítsák.

Az egységes földtani adatmodellt a mesterséges intelligencia lehetőségeit alkalmazva fejlesztik tovább, hogy az adatokban rejlő ismeretanyag minél szélesebb körben hasznosítható legyen - ismertette Fancsik Tamás.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!