Együttműködési megállapodást kötött az agrárkamara a dinnyetermelők egyesületével

Gazdaság, 2018.06.13

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete a magyar dinnyetermelés és -fogyasztás népszerűsítése, valamint az ágazat termelési technológiáinak fejlesztése érdekében.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten elmondta, a tavaszi meleg miatt már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

Becslések szerint idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ennek 40 százalékát exportálják a termelők, jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, valamint Németország és a Baltikum - tette hozzá.

Győrffy Balázs kiemelte, hogy Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete található Magyarországon. A terület az elmúlt 15-20 évben csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 2-3 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete a tavalyival közel azonos, mintegy 4800 hektár lesz. Szólt arról is, hogy a sárgadinnye csaknem 100 százaléka belföldi fogyasztásra kerül. A gyümölcsöt mintegy 600 hektáron termesztik, és idén 18 ezer tonnára számítanak. A NAK elnöke szerint az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves fogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog. Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium főosztályvezetője szerint a jó dinnyeszezon eléréséhez együttműködésre, átlátható és tiszta piacra, valamint megfelelő marketingre és promóciókra van szükség.

A mostani megállapodás szerint a felek együttműködnek a népszerűsítő programok kialakításában és az azokhoz kapcsolódó marketing- és finanszírozási feladatok meghatározásában, valamint többek között közreműködnek a magyar dinnyeágazatot érintő jogszabályi véleményezésben és kölcsönös támogatást nyújtanak egymásnak információ- és tudásátadásban is. Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke elmondta, hogy a szezon a békés megyei görögdinnye indulásával kezdődik június 20-án. Kitért arra is, hogy az egyesület tervezi a tagjai számára egy dinnye jelölő matrica bevezetését, amely a minőségi magyar dinnye megkülönböztetését szolgálná a gyengébb minőségű importtól. Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, dinnyetermelő megjegyezte, hogy az idei termés kiváló lesz a kedvező időjárásnak köszönhetően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!