Elektronikus számlázás - Minden, amit az e-számláról tudni kell

Gazdaság, 2020.11.28

Miért érdemes e-számlára váltani? Milyen programmal készíthető? Milyen előnyökkel bír a hagyományos számlázáshoz képest? Mire kell figyelni a kiállításakor? Hogyan kell átadni és tárolni? Miért kell rá időbélyeg és digitális aláírás? Rövid gyorstalpaló cikkünkben megtalálod a választ minden kérdésre.

Billingo
Az e-számla kiállítása és befogadása elektronikusan történik. Jogszabály határoz meg bizonyos követelményeket, melyeknek meg kell felelnie az elektronikus bizonylatnak. Biztosítani kell az e-számla olvashatóságát, az eredetének hitelességét, valamint a tartalmának sértetlenségét.  

E-számlával környezettudatosabb lehetsz

E-számlát kizárólag arra alkalmas számlázó programmal állíthatsz ki. Azonban attól, hogy ilyen programban állítod ki a számlát, még egyáltalán nem biztos, hogy e-számlának minősül. A programok többségével hagyományos számla is készíthető, amit ki kell nyomtatni. Ez történhet úgy, hogy a kiállító nyomtatja ki és postai úton továbbítja.  

Valamint elektronikusan is továbbítható, azonban ekkor a címzettnek kell kinyomtatnia. Ezzel ellenben az e-számlát elegendő fájl formájában tárolni, mivel kizárólag elektronikus formában tekinthető számviteli bizonylatnak. Tehát nem kell kinyomtatni, így jelentős nyomtatási és postázási költség spórolható meg vele.  

Érdemes körültekintőnek lenni a számlázó program kiválasztásakor

Az e-számlán ugyanazokat a tartalmi elemeket kell feltüntetni, mint a hagyományos változaton. Azonban az előbbi esetében arra is figyelni kell, hogy meg kell felelnie a már említett törvényi követelményeknek. A számlázó program kiválasztásakor érdemes körültekintőnek lenni, hiszen nem mindegyik alkalmas e-számla kiállítására.  

Olyan program mellett érdemes dönteni, melynél a számla kiállításakor ki lehet választani, hogy hagyományos vagy elektronikus számla készüljön-e. Amennyiben éppen online számlázó programot keresel, mely garantálja az e-számlákra vonatkozó követelmények maradéktalan teljesülését, nézz szét a Billingo oldalán.

Miért kell időbélyeg és digitális aláírás az e-számlára?

A profi online számlázóprogramok esetében az időbélyeg és a digitális aláírás automatikusan rákerül az e-számlákra. Miért kötelezőek ezek az elemek? Az időbélyeg egy digitális dátumbélyegző, mely pontosan megmutatja, hogy mikor került kiállításra a számla. A digitális aláírás pedig azt igazolja, hogy a számla valóban a kibocsátóként feltüntetett személytől származik.

A megőrzés szempontjából az e-számlákra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a hagyományos változatokra. A számviteli törvény szerint nyolc évig, az adózás rendjéről szóló törvény értelmében pedig öt évig kell megőrizni a számlákat. A formátumbeli különbségre azonban figyelni kell, hiszen a hagyományos változatot nyomtatott formában, míg az e-számlát adatként kell megőrizni.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!