Elemzők: a várakozásokat felülmúlta a GDP második negyedévi növekedése

Gazdaság, 2019.08.14

Az elemzők várakozásait felülmúlta a bruttó hazai termék (GDP) szerdán bejelentett második negyedévi növekedése, és az év egészére jobb adatot várnak, mint a kormány és a jegybank.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte, hogy a vártnál erősebb GDP-adat azért meglepő, mert a havi ágazati adatok egyértelmű lassulást vetítettek előre. Az eurózónához képest továbbra is nagyjából 3,5 százalékpont feletti növekedési többletet tud felmutatni a magyar gazdaság. Várakozásai szerint az idei év egészében 4,5 százalékos lehet a GDP növekedése, amely optimistább mind a kormány 4,0 százalékos, mind pedig a jegybank 4,3 százalékos előrejelzésénél.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a második félévben a családvédelmi akcióterv és a gazdaságvédelmi akcióterv is lökést adhat a gazdaságnak, és ellensúlyozhatják a külső környezet negatív hatásait, így éves átlagban a GDP növekedése elérheti a 4,8 százalékot a tavalyi 4,9 százalék után.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy a GDP-adatokban egyelőre csak korlátozottan jelent meg, hogy a kiskereskedelmi forgalom, az ipari és az építőipari termelés növekedése lassult, és az is, hogy a legfontosabb kereskedelmi partner, Németország gazdasági teljesítménye csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!