Elemzők: az építőipari termelés novemberben kedvezően alakult

Gazdaság, 2021.01.14

A koronavírus-járvány második hulláma ellenére novemberben kedvezően alakult az építőipari termelés - kommentálták a KSH legfrissebb adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki közlése szerint tavaly novemberben az építőipari termelés 5,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az októberihez mérten 12,1 százalékkal nőtt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője közölte, bár az építőipar éves teljesítményének csökkenési üteme csaknem kétszámjegyű volt tavaly, a járvány második hulláma ellenére is úgy tűnik, hogy novemberre az ágazat visszatért a konjunktúrához: az iparág rendkívül jelentős mértékben kapott új megrendeléseket és a teljes megrendelésállománya is nőtt.

Arra is rámutatott, hogy a külföldi befektetői kereslet jelentősen csökkent a magyarországi ingatlanpiacon, mind a lakó-, mind az üzleti ingatlanoknál, ami némileg visszafoghatja az árnövekedést.

Az elemző szerint a vásárlóerő esetleges elhúzódó csökkenése miatt keresleti oldalról érhetné majd visszaesés az iparágat, ami elsősorban a lakásberuházásokat, a magánépítkezéseket és a felújításokat húzhatja vissza. Ugyanakkor jelezte, hogy utóbbi megelőzése érdekében januártól már el is indult egy 3 millió forintos kormányzati támogatási program, ezen felül pedig a visszavezetett 5 százalékos újlakás áfa illetve az illetékmentesség is érdemi segítséget jelent.

Hozzátette, a várakozások illetve a piaci szereplők véleménye alapján az év vége felé az építőipar akár vissza is térhet a korábbi pályájára, de ebben szerepet játszik a kormányzati korlátozások mértéke, ami továbbra is jelentős bizonytalansági faktor.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője közölte, az építőipari termelés novemberben kedvezően alakult, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) február óta először mért éves növekedést.

Az építőipar termelését az elmúlt időszakban leginkább a kereslet alakulása határozta meg, az elemző szerint ezt támasztja alá az ágazat rendelésállományának bővülése is, amely 2019. márciusa óta először mutat növekedést.

A bővülés egyaránt megmutatkozott az épületeknél és az egyéb építményeknél, ezért vélhetően a magán szektor és az állami szektor is hozzájárult.

Az 5 százalékos lakásáfa visszavezetése kedvezően hathat a lakásépítésekre, azonban úgy vélte szükséges, hogy ehhez a kínálati oldal is rendelkezésre álljon, azaz a kormányzati intézkedések végül ne az árak további emelkedésében csapódjanak le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!