Elemzők: idén éves szinten mintegy 30 százalékkal bővül az építőipar

Gazdaság, 2019.08.12

Az építőipar termelése továbbra is dinamikusan nő, az ágazat teljesítménye idén 30 százalék körüli növekedést érhet el - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó szakértők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott jelentését az építőiparról.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta, hogy a második félévben is magas lesz az építőipar teljesítménye, de a növekedés dinamikája csökkeni fog, mert a múlt év második félévében nagyon magas bázis számokat mértek. Koji László szerint az építőipar a második negyedévben több mint 30 százalékkal bővült, így az ágazat mintegy 1,2 százalékponttal járul hozzá a GDP második negyedévi növekedéséhez.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzőjének kommentárja szerint az ágazat év elején mért magas teljesítménye után szemmel láthatóan lassul az építőipari konjunktúra, de továbbra is növekedés tapasztalható. Az elemző szerint az a kérdés, hogy a lassulást mennyiben okozzák átmeneti hatások. Példaként a szakemberhiányt és a 27 százalékra visszaemelkedő áfát említette.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője közölte, tovább lassult júniusban az építőipar termelésének növekedése, amely részben a magas bázissal magyarázható, mivel júniusban az időjárás kifejezetten kedvezett az ágazatnak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az ágazat továbbra is dinamikusan bővül, így az építőipar a második negyedévben is érdemben hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!