Elemzők: októberben várakozáson felüli volt az ipar teljesítménye

Gazdaság, 2018.12.06

    Budapest, 2018. december 6., csütörtök (MTI) -  A szeptemberi mélypont után októberben javítani tudott az ipar, a  várakozásokat lényegesen meghaladva nőtt az ipari termelés a szeptemberi 0,6 százalékos visszaesés után - így értékelték a KSH csütörtökön kiadott előzetes adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtök reggel kiadott első becslése szerint októberben 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 3,3 százalékos a növekedés. Az előző hónaphoz képest októberben 2,0 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipar kibocsátás az előző havi 2,1 százalékos csökkenés után. Az idei év első 10 hónapjában 3,4 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában megjegyezte, az ipar októberben javítani tudott a szeptemberi mélypont után. A KSH ugyan részletes adatokat nem közölt, azonban egy külön kommentárban kiemelték, hogy a relatíve jó teljesítményt főként az elektronikai ipar kiemelkedő termelése táplálta, de kellett hozzá az is, hogy az autóipar magára találjon és növelni tudja a kibocsátását. Úgy tűnik, hogy az emissziós tesztek okozta zavar enyhülni látszik, ami mindenképpen jó jel az év hátralévő részére nézve.

A mostani adatközléssel már egy kicsit átfogóbb képet lehet alkotni arról is, milyen lehet az idei utolsó negyedév. Az ipar alig marad el a harmadik negyedévben látott átlagtól, azaz a lassuló trend nem tört meg. Ugyanez elmondható - egyébként - a szerdán megjelent kiskereskedelmi adatokról is - tette hozzá.

Az ING elemzői összességében továbbra is azzal kalkulálnak, hogy az idei év csúcsát a harmadik negyedév jelentette és az utolsó negyedévben némileg fékeződhet a gazdaság növekedése. Az ipar egy jó hajrával még közel kerülhet a 4 százalékos átlagos növekedéshez 2018 egészét tekintve, ám inkább 3,5 százalék körüli növekedés várható, azaz jelentősen lassabb a tavalyi évben mutatott 4,6 százalékos teljesítményjavulásnál.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásokat lényegesen meghaladva nőtt az ipari termelés októberben a szeptemberi 0,6 százalékos visszaesés után.

Az ipari termelés élénkülését Suppan Gergely elsősorban annak tudta be, hogy a járműgyártás az előző havi visszaesések után újra növekedést mutatott. Várakozásai szerint a következő hónapokban fokozatosan élénkülhet az autógyártás, amint az egyes modellek és motorvariánsaik megszerzik a WLTP szerinti forgalomba hozatali engedélyeket. Az autógyártás élénkülését emellett új modellek (Audi Q3, Q4) gyártásának felfutása is támogatni fogja. Így a negyedik negyedévben az ipar kibocsátása markánsabban járulhat hozzá a GDP növekedéséhez, aminek köszönhetően a növekedés 5 százalék körül maradhat, az egész évben pedig 4,8 százalékos GDP-növekedésre számítanak a Takarékbank elemzői.

Az ipari termelés élénkülését támogatja új gyártókapacitások üzembe helyezése, valamint a továbbra is igen magas ipari hangulat és bizalmi indexek is. A határozottan gyengülő európai konjunktúra azonban kockázatot jelent, amit részben ellensúlyozhat a kifejezetten dinamikus belső kereslet.

Idén összességében 4 százalékra lassulhat az ipari termelés naptárhatással kiigazított növekedése a tavalyi 5,3 százalék után, míg a nyers növekedés 3,6 százalékra fékeződhet le az előző évi 4,6 százalékról. Jövőre gyorsabb növekedésre számít a Takarékbank elemzője az új modellek gyártásának fokozatos felfutása miatt. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője megjegyezte, az ipari termelés októberi munkanaphatással igazított éves indexe lényegesen magasabbnak bizonyult az általuk várt 1,5 százaléknál, és a Bloomberg 2,3 százalékos elemzői konszenzusánál. Kifejezetten pozitív meglepetés volt a 2,0 százalékos havi emelkedés.

A nyári hónapokban az ipar visszafogottan teljesített, s így nem is volt túl számottevő hozzájárulása a harmadik negyedéves gazdasági növekedéshez. Az októberi adatok viszont kifejezetten kedvező indulást sugallnak a negyedik negyedévre nézve, így az év utolsó negyedévében az ipar hozzájárulása a gazdaság teljesítményéhez erősebb lehet. A számok alapján úgy tűnik, hogy az új szabványoknak való megfelelés termelésre kifejtett negatív hatásai lassan enyhülnek és valamelyest konszolidálódhatott az autógyártás teljesítménye. A kilátásokat illetően viszont maradtak a bizonytalanságok, leginkább azért, mert a kereskedelmi háború esetleges eszkalálódása vagy egy jelentősebb globális lassulás ezt a szektort különösen negatívan érintheti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!