Elemzők: uniós összehasonlításban is kimagasló az ipar szeptemberi teljesítménye

Gazdaság, 2019.11.13

A magyar ipar szeptemberi teljesítménye uniós összehasonlításban is kiváló, a növekedés lehetőségét az új termelőkapacitások belépése fenntartja, de a külső kereslet lanyhulása korlátozhatja a kibocsátás növekedését - vélekedtek az ipari termelés részletes adatai ismeretében az MTI-nek nyilatkozó elemzők.  

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt részletes jelentése szerint elsősorban a járműgyártás kibocsátásának 22,0 százalékos, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának 26,1 százalékos növekedésének köszönhetően az ipari termelés volumene szeptemberben 11,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 9,0 százalékkal emelkedett. Az ipari export volumene 16,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai alapján az EU-ban toronymagasan a legnagyobb növekedést a magyar ipar érte el szeptemberben a 9 százalékos szezonálisan és munkanaphatással kiigazított növekedéssel. Hozzátette: a kilátások továbbra is kedvezőek, a folyamatos gyáravatások és a soha nem látott működőtőke beáramlás mellett az új rendelések 25 százalékkal nőttek az egy évvel ezelőtti, igaz, alacsony bázishoz képest.

Németh Dávidot, a K&H Bank vezető elemzőjét nem lepte meg az augusztusi gyenge adatok után a látványos szeptemberi fejlődés, mivel az ipar teljesítménye az elmúlt években eleve változékony volt, különösen a nyári hónapokban a szabadságolások és gyárleállások miatt.

A szakember szerint továbbra is kettős hatás befolyásolja a magyar ipar teljesítményét. Az elmúlt években elindult kapacitásbővítések és gyárépítések fokozatosan lépnek be a termelésbe, ez pedig felfelé húzza a termelést. Ugyanakkor a külső keresletben voltak gyengébb hónapok, például az európai gazdaság gyengélkedése miatt. Fontos kérdésnek tartja, hogy az ipari exportnál és megrendeléseknél látott szeptemberi többlet átmeneti vagy tartós marad-e a jövőben.

Németh Dávid szerint a szeptemberi jó eredménynek köszönhetően az ipar az év egészében 6 százalék körüli növekedést érhet el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!