Élénkülő gazdasági aktivitást mutat az euróövezetben a Markit felmérése

Gazdaság, 2021.05.21

A vártnál lényegesen nagyobb mértékben élénkült a gazdasági aktivitás májusban az euróövezetben a járványvédelmi korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek körében végzett felmérése alapján.

A Markit májusi felmérésnek előzetes adatai alapján a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 62,8 pontra csökkent az áprilisi 62,9 pontról. A piac a ténylegesnél nagyobb, csökkenést várt, 62,5 pontot májusra.

A szolgáltatóipari BMI a vártnál lényegesen nagyobb mértékben emelkedett, 55,1 pontot, 35 havi csúcsot ért el májusban az áprilisi 50,5 pont után. Felmérések szerint a piac 52,3 pontot várt májusra.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI 39 havi csúcsra, 56,9 pontra emelkedett májusban az áprilisi 53,8 pontról, szemben az 55,1 pontos piaci várakozással.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatt értéke pedig a csökkenését jelzi.

A feldolgozóipari BMI csökkent ugyan valamelyest májusban az előző havihoz képest, de a 60 pont feletti érték így is nagyon magasnak számít és jól tükrözi a termelőiparban kialakult rezisztenciát a járványvédelmi intézkedésekkel szemben. A feldolgozóiparban már a tizenegyedik egymást követő hónapban áll az index az 50 pontos küszöb felett és márciusban érte el történelmi csúcsát. Az index értékének májusban bekövetkezett szerény csökkenése elsősorban az új megrendelések csökkenésére vezethető vissza, ami már a második egymást követő hónapban lett alacsonyabb az előzőnél, de ezzel együtt is a felmérés történetében a harmadik legmagasabbnak számít.

A személyes kapcsolattartási korlátozásokra sokkal inkább érzékeny szolgáltatóiparban viszont lendületes javulás következett be a fokozatosan megindult nyitásnak köszönhetően.

A kompozit BMI sorban a harmadik egymást követő hónapban emelkedett és májusi értéke 2018 februárja óta a legnagyobbnak bizonyult.

A korlátozások lazításának köszönhetően a gazdasági szereplők egyre optimistábban tekintenek a jövő elé, az idei évre vonatkozó várakozásaikat számszerűsítő mutató értéke a kimutatás 2012-es kezdete óta a legmagasabb szintet érte el.

A javuló kilátások és a növekvő kereslet tükrében a vállalatok már sorban a negyedik hónapja az alkalmazotti létszám növeléséről számoltak be, bár májusban az előző havinál kissé szerényebb mértékben.

"Az újranyitásnak köszönhetően a termékek és szolgáltatások iránti kereslet 15 éve a legmagasabb mértékű növekedését tapasztaltuk az euróövezetben májusban" - emelte ki Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérésre adott összefoglalójában. Elmondta, hogy a járványvédelmi korlátozó intézkedések májusban már a tavaly októberi szintre soroltak vissza, ami különösen kedvezett a szolgáltatóipari üzleti aktivitás újraéledésének, miközben a feldolgozóipari aktivitás továbbra is rekordközeli értékeknél mozog.

"A teljesítmény még a kimutatottnál is jóval nagyobb mértékben növekedhetett volna, ha nem fékezik a beszállítói láncban bekövetkezett fennakadások, akadályozva ezzel a vállalatokat megrendeléseik teljesítésében" - mondta Chris Williamson. "A termelési értéknek a megrendelésekhez viszonyított elmaradása a legnagyobbra tágult a felmérés 23 éves történetében. Ez az eltérés inflációs nyomást fejt ki, melynek további alakulása attól függ, mikor kerül ismét egyensúlyba a kereslet és a kínálat. Az aránytalanság azonban egyelőre növekszik és a felmérés történetében a legnagyobb inflációs nyomást fejti ki a termékek és szolgáltatások árára" - fogalmazott.
https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/04e1afefbdbe4b96a2b8bfcf1e357233
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!