Életre kelt a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben júniusban

Gazdaság, 2020.06.18

A gazdaság fokozatos újranyitásával párhuzamosan jelentősen javult a gyárak teljesítménye júniusban az Egyesült Államok közép-atlanti térségében, azt a reményt keltve, hogy a feldolgozóipar gyorsan talpra áll az ellátási láncokban zavarokat okozó és a keresletet visszavető koronavírus-járvány után.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató 27,5 pontra emelkedett a májusi mínusz 43,1 pontról. Február óta először került vissza a pozitív tartományba az index értéke.

Elemzők mérsékelten javuló teljesítményre, átlagosan mínusz 23 pontra számítottak júniusról.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Júniusban az új megrendelések alindexe mínusz 25,7 pontról 16,7 pontra emelkedett.

A teljesített rendeléseket tükröző mutató mínusz 30,3 pontról 25,3 pontra, a teljesítésre váró rendeléseké pedig mínusz 13,7 pontról mínusz 0,1 pontra kúszott fel.

A ráfordítási árak alakulását tükröző alindex értéke a májusi 3,2 pontról 11,1 pontra, az értékesítési árak változását tükröző mutató értéke pedig mínusz 3,1 pontról 11,0 pontra emelkedett.

A foglalkoztatási mutató mínusz 15,3 pontról mínusz 4,3 pontra javult, ami viszont továbbra is azt jelzi, hogy mérsékeltebb ütemben ugyan, de elbocsátanak munkavállalókat.

A vállalkozások derűlátóbbak a jövőt illetően is, a hat hónapra előremutató várakozásokat tükröző index értéke az előző havi 49,7 pontról 66,3 pontra nőtt júniusban. Jelentősen nőtt az új megrendelések, a kiszállítások és a teljesítésre váró megrendelések várható alakulását tükröző alindexek értékei. Kedvező jel az is, hogy szinte senki nem számít elbocsátásokra, a megkérdezettek 36,4 százaléka a foglalkoztatottak számának növekedésére, 52,4 százaléka pedig változatlan szintre számít, míg csökkenést 6,8 százalék vár.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.

Az amerikai gazdaság teljesítményének nagyjából 11-12 százalékát fedi le a feldolgozóipar.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!