Elkezdődik a vásárcsarnok és piac felújítása Salgótarjánban

Gazdaság, 2021.04.29

Elkezdődik a vásárcsarnok és piac felújítása Salgótarjánban, a decemberig tartó fejlesztésekre mintegy 900 millió forintot fordítanak - tájékoztatta a városháza csütörtökön az MTI-t.

A megyei jogú város önkormányzata 899,9 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a beruházásra a a Széchenyi 2020 programban - írták a közleményben.

Megtörténik a vásárcsarnok épületének komplex energetikai felújítása, miután az elmúlt évtizedekben csak kisebb állagmegóvó munkálatok voltak. Megerősítik a vasbeton pilléreket, kijavítják, megerősítik a tető tartószerkezetét, és kicserélik a héjazatot.

Elvégzik a nyílászárók teljes cseréjét, szigetelik a falazat tartószerkezetét, mindezek révén jelentős energia megtakarítás következhet be az üzemeltetés során - tették hozzá.

Parkosított zöldfelületet is kialakítanak a piacudvaron.

Ismertették, a munkákra azért van szükség, mert a vásárcsarnok 1977-ben megnyitott épületének hőtechnikai jellemzői rosszak, az épület falazat váza nem szigetelt, üvegezése egyrétegű, és jelentős a hőátbocsátása. A tető acélszerkezete korrodált, a héjazat vízelvezető képessége, illetve az esővíz elvezetés az épületen belül nem megoldott, a korszerűtlen tetőszerkezet miatt több helyen beázik. Az épület energetikai hálózata pedig a jelenlegi csekély igénybevétel mellett sem tudja biztosítani a mai elvárásoknak megfelelő, biztonságos üzemeltetést. Mindezeken felül a csarnoképület padozatának állaga rossz, burkolata hiányos.

A felújított épületbe új bérlőket is várnak, szélesítve ezzel a kereskedelmi palettát.

A beruházások az önkormányzati tulajdonú épületet érintik, a csarnoképületben külön albetéteken magántulajdonban lévő árusítóhelyiségeket nem - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!