Elkezdődött a MAVIR-alállomás fejlesztése Kerepesen

Gazdaság, 2022.07.19

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. európai uniós támogatással fejleszti kerepesi alállomását. A beruházás lehetővé teszi az új naperőművek hálózatba integrálását - közölte a társaság kedden az MTI-vel.

Az Európai Unió és a kormány 2,702 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a fejlesztéshez a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében. A kormány Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének elfogadásáig a projektet a Nemzeti Helyreállítási Alapból előfinanszírozza - tették hozzá a közleményben.

A MAVIR ZRt. Kerepes alállomásának fejlesztésével további naperőművek hálózatba fogadásának lehetőségét segíti elő és az ellátásbiztonság fenntartását is szolgálja. A projekt, azon túl, hogy újabb megújuló kapacitások csatlakozását teszi lehetővé, növeli a villamosenergiai ellátásbiztonság szintjét, mivel a 220 kilovoltos hálózat jelentős szerepet játszik Budapest és az agglomeráció keleti és déli térségeinek ellátásában.

A fejlesztés révén a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid kibocsátása csökkenthető, így mérséklődik a globális felmelegedésre gyakorolt hatása - fűzték hozzá.

A projekt befejezésének tervezett időpontja 2024. augusztus vége.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!