Elmaradt a várakozásoktól az ifo áprilisi német üzleti hangulatindexe

Gazdaság, 2021.04.26

A vártnál kevésbé javult áprilisban a német üzleti hangulatindex a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének a felmérése szerint.

Az üzleti hangulatindex áprilisban 96,8 pontra, 2019 júniusa óta a legmagasabbra emelkedett az előző havi 96,6 pontról a várt 97,8 pont helyett.

Az üzleti hangulat elsősorban annak köszönhetően javult, hogy a felmérésbe bevont üzleti szereplők kissé jobbnak ítélték meg aktuális helyzetüket mint az előző hónapban, az elkövetkező hat hónappal szemben támasztott várakozásaik tekintetében viszont mérsékelték optimizmusukat.

Az ifo német üzleti hangulatindexe tavaly januárban 96,0 ponton kezdte az évet, majd a koronavírus-válság miatt április-májusban érte el mélypontját 74,2 és 79,7 ponton. Onnan szeptemberig folyamatosan emelkedett, majd az év végén a második fertőzési hullám miatt újból életbe léptetett korlátozások következtében ismét csökkent, de a tavaszihoz képest már csak elenyésző mértékben.

Az index áprilisi alkotóelemei közül az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke 94,1 pontra emelkedett a márciusi 93,1 pontról, a hat hónapra előre tekintő kilátások megítélését számszerűsítő érték pedig 99,5 pontra csökkent 100,3 pontról. Mindkét részmutató elmaradt a várakozásoktól. A kilátásokra 101,3 pontot, az aktuális helyzetre 94,4 pontot vártak elemzők.

"A harmadik fertőzési hullám és a beszállítói láncokban bekövetkezett fennakadások egyaránt közrejátszottak a kilátások kedvezőtlenebb megítélésében" - kommentálta a felmérés megállapításait Clemens Fuest, az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) elnöke.

Szektoronkénti bontásban a feldolgozóiparban és a kereskedelemben javult a hangulatindex, bár a kereskedelemben inkább "kevésbé pesszimista" lett.

A feldolgozóiparban áprilisban az előző havi 24,0 pontról 25,3 pontra emelkedett a mutató, 2018 májusa óta a legmagasabbra. A termelési kapacitás kihasználtsága a feldolgozóiparban 81,9 százalékról 86,2 százalékra emelkedett áprilisban és így két éve az első alkalommal került a 83,5 százalékos sokéves átlag fölé. Vannak azonban aggasztó jelek is, a felmérésbe bevont vállalatok 45 százaléka jelzett ugyanis beszállítási fennakadásokat, ami 1991 óta a legmagasabb arány.

A szolgáltatóipari szektor indexe a márciusi 6,6 pontról 3,5 pontra csökkent áprilisban, a kereskedelemben pedig mínusz 1,4 pontról mínusz 0,5 pontra emelkedett. Az építőipari hangulatindex 2,4 pontról 0,4 pontra esett.
https://www.ifo.de/node/62996
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!