Először értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet az ÁKK

Gazdaság, 2022.09.28

A meghirdetettnél 4,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 24,5 milliárd forintért, értékesített az új 6 hónapos diszkont kincstárjegyből szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az aukción az elsődleges forgalmazóktól 50,35 milliárd forint értékű ajánlat érkezett. Az aukciós átlaghozam 12,51 százalék volt, 132 bázisponttal magasabb a keddi másodpiaci referenciahozamnál.

Az új, 6 hónapos diszkont kincstárjegy szerdánként szerepel majd az ÁKK aukcióin.

Az ÁKK szeptember 21-én jelentette be, hogy a diszkont kincstárjegy piac fejlesztése érdekében arról döntött, hogy a 3 és 12 hónapos kincstárjegy mellett bevezeti a 6 hónapos futamidejű diszkont kincstárjegyet.

Az ÁKK szerint a likviditáskezelés szempontjából kedvezőbb, ha a befektetők több futamidőből tudnak választani, így célszerű a meglévő két futamidő közötti 6 hónapos futamidőt is bevezetni.

Az új futamidő bevezetését indokolta továbbá az elmúlt évek tapasztalata, hogy a 12 hónapos kincstárjegy aukciós kereslete jelentősen ingadozott. Az ÁKK várakozása, hogy a 6 hónapos diszkont kincstárjegy kereslete stabilabb lesz a 12 hónapos papírnál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!