Először zárt többlettel a szlovén költségvetés a gazdasági világválság óta

Gazdaság, 2019.01.31

A szlovén költségvetés 537 millió eurós többlettel zárta a múlt évet, ami a hazai össztermék (GDP) 1,2 százalékának felel meg - közölte csütörtökön a szlovén pénzügyminisztérium. Az előző, 2017-es évet 0,8 százalékos hiánnyal zárta Szlovénia.

A 2008-as gazdasági világválság óta először zárt többlettel a központi költségvetés, a tervezettet meghaladó bevételeknek köszönhetően.

A bevételek 13 százalékkal nőttek és elérték a 10 milliárd eurót, ami az európai uniós források megduplázódásának és a Nova Ljubljanska Banka (NLB) 270 millió eurót meghaladó osztalékának köszönhető. E két tétel nélkül 60 millió euró többlettel zárt volna a költségvetés, ahogy azt a kormány korábban tervezte. A tárca jelezte, hogy egyszeri tételekről van szó, amelyekkel az idén már nem lehet számolni.

Az adóbevételek 7 százalékkal 8,25 milliárd euróra emelkedtek, a gazdaság gyors növekedésének köszönhetően: főleg az általános forgalmi adóból (áfa) származó bevételek bővültek, amelyek az összadóbevétel 45 százalékát teszik ki.

A kiadások sokkal kisebb ütemben nőttek, 3,4 százalékkal 9,46 milliárd euróra: a közszféra bérnövekedését részben ellensúlyozták az adósságcsökkentésből származó megtakarítások, az alacsonyabb kamatkiadásoknak köszönhetően. (1 euró=316 forint)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!