Elszabadulhatnak villamosenergia-árak Szlovéniában

Gazdaság, 2022.06.15

Szlovénia már nem állít elő megfelelő mennyiségű áramot, ezért a következő hónapokban elszabadulhatnak az energiaárak - figyelmeztetett szerdán Aleksander Mervar, a Szlovén Villamos Művek (ELES) igazgatója a szlovén rádiónak adott interjúban.

Mervar kiemelte: az ukrajnai háború miatt magasak az energiapiaci árak, de ha ezek a körülmények enyhülnek is, az átmeneti időszak sem hoz enyhülést. A villany ára a mostani két-háromszorosára is emelkedhet - mondta.

Hozzátette: egyelőre semmi nem utal arra, hogy fennakadások lehetnének az áramellátásban, de Szlovénia egyre inkább függ az behozataltól.

Rámutatott, hogy Szlovéniában az év első öt hónapjában "történelmileg a legalacsonyabb szinten" volt a villamosenergia-termelés. A folyók alacsony vízállása miatt a hazai vízerőművek nem tudtak elegendő áramot termelni, ezért a behozatalra kellett támaszkodni - magyarázta.

Emellett figyelmeztetett: Szlovénia az új villamosenergia-források potenciáljának fejlesztése terén "egy helyben áll". Nincsenek kifejlesztett zöld energiaforrások, a krskói atomerőmű új blokkjának megépítése körüli dilemmák még nem tisztázódtak, és környezetvédelmi okokból bezárják a sostanji széntüzelésű hőerőművet is - magyarázta, hozzátéve: a hőerőmű - az atomerőművel és vízerőművekkel együtt - a szlovén villamosenergia-rendszer harmadik alappillére.

A szlovén villamosenergia-termelésének 37 százalékát az atomenergia, 30 százalékát a vízenergia, 26 százalékát a szén, a fennmaradó részét pedig a földgáz (4 százalék), a biomassza, és a napenergia (2-2 százalék) adja. Az ország nemzeti energia- és klímavédelmi terve szerint a szenet 2033-ban vezetik ki a mixből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!