Emelkedett a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban januárban

Gazdaság, 2021.02.05

Emelkedett, de az elemzői várakozásoknál valamelyest kisebb mértékben, a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban januárban párhuzamosan azzal, hogy a hatóságok elkezdték enyhíteni a vállalatok működését korlátozó járványügyi intézkedéseket.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 49 ezerrel nőtt januárban. Elemzők 50 ezres emelkedésre számítottak a decemberben mért 227 ezres csökkenés után.

A munkanélküliségi ráta az előző havi 6,7 százalékról 6,3 százalékra mérséklődött januárban, miközben elemzők változatlan értékre, 6,7 százalékra számítottak. A munkanélküliek száma 606 ezerrel, 10,1 millióra mérséklődött.

Bár mindkét érték jóval alacsonyabb a tavaly áprilisi csúcsoknál, az egy évvel korábbi mutatókat - a tavaly januári 3,5 százalékos munkanélküliségi rátát és 5,7 millió munkanélkülit - messze felülmúlja.

A munkaerőpiaci helyzetet továbbra is a koronavírus-járvány és a terjedését fékező intézkedések határozzák meg. Januárban a szakmai és üzleti szolgáltatások, valamint az állami és a magánoktatás területén jelentősen nőtt a foglalkoztatottság, míg a szabadidős és vendéglátóipari ágazatban, a kiskereskedelemben, az egészségügyben, valamint a szállítás és raktározás területén csökkenés volt tapasztalható.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 0,1 százalékponttal, 61,4 százalékra csúszott le januárban.

Az átlagos órabérek az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőttek januárban. Elemzők 0,3 százalékos növekedést vártak a decemberi 1 százalékos emelkedés után. Éves összevetésben 5,4 százalékkal emelkedtek az órabérek januárban, csakúgy, mint az előző hónapban, míg elemzők 5,1 százalékot vártak.

Az átlagos heti munkaidő 35 órára emelkedett, míg elemzők gyengébb adatra, a decemberivel megegyező 34,7 órára számítottak januárról.

A gyorsan terjedő koronavírus-járvány és a megfékezését célzó intézkedések tavaly márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek valamivel több mint felét, 12,5 milliót sikerült azóta visszaállítani.

A tavaly februári 152,2 milliós foglalkoztatottsági szinthez képest csaknem tízmillióval kevesebben dolgoztak januárban az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban. A kongresszus költségvetési hivatala (CBO) úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

A Johns Hopkins egyetem adatai szerint a közel egy éve dúló járvány legrosszabb hónapja volt a január, ami fokozott óvatosságra késztette a fogyasztókat. A várakozások szerint tavasszal erősebb ütemben nő a foglalkoztatottak száma, ahogy a decemberben elfogadott, 900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomag kifejti hatását. Joe Biden elnök januárban ismertette új, 1900 milliárd dollár értékű programját, amelyet azonban felvizezhetnek a kongresszusban az államadósság növekedése miatt aggódó republikánus párti törvényhozók nyomására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!