Emelkedett a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban augusztusban

Gazdaság, 2020.09.30

Az Egyesült Államokban jelentősen, a vártnál jóval nagyobb mértékben emelkedett a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma augusztusban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 8,8 százalékkal 132,8 pontra - rekordszintre - emelkedett a júliusi 122,1 pontról.

Tavaly augusztushoz képest ez 24,2 százalékos növekedés, egy éve még 106,9 ponton állt az index.

Elemzők havi összehasonlításban 3,2 százalékos emelkedést vártak a júliusi 5,9 százalékos ugrás után.

Augusztusban már a negyedik egymást követő hónapban emelkedett az index értéke.

A NAR statisztikája a folyamatban levő lakásértékesítésekről a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számán alapul, a tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza rámutatott, hogy a rendkívül alacsony, 3 százalék alatti jelzáloghitel-kamatok augusztusban is erősen támogatták a lakásvásárlási kedvet. Hozzátette: számított arra, hogy a lakáspiac stabil marad a járvány ideje alatt, de neki is kellemes meglepetést okozott az ágazat ilyen gyors és erős felpattanása.

A szakértő azonban arra figyelmeztetett, hogy nem lesz fenntartható ez a lendület a megfelelő kínálat hiányában. A lakásárak gyorsan emelkednek, és az alacsony kamatoknak köszönhetően a vevők olcsóbban jutnak hitelhez, ám sokuknak nehézséget okoz a szükséges önrész előteremtése.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata a szeptember 24-ével végződött héten 2,90 százalék, míg egy évvel korábban 3,64 százalék volt. A 30 éves jelzáloghitelek kamata 2018. novemberben 4,94 százalékon tetőzött. A 15 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 2,40 százalékra esett az egy évvel ezelőtti 3,16 százalékról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!