Emelkedett a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban októberben

Gazdaság, 2020.11.19

Emelkedett a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban októberben is, immár az ötödik egymást követő hónapban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön közölte, hogy októberben éves szintre kivetítve 6,85 millió lakást adtak el, ami az előző hónaphoz képest 4,3 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest pedig 26,6 százalékos emelkedés.

Elemzők sokkal gyengébb eredményt - 1,2 százalékos csökkenést, 6,45 milliós számot - vártak a szeptemberben mért 9,9 százalékos emelkedés, 6,57 milliós szám után.

A legnagyobb szegmenst a családi házak adásvétele adja. Októberben éves szintre kivetítve 5,88 millió családi ház cserélt gazdát, ami az előző hónaphoz képest 4,1 százalékos bővülés.

A rekordalacsony kamatok mellett növelte a vásárlási hajlandóságot a koronavírus-járvány, ugyanis az otthonaikba beszoruló családok közül sokan költöznének a városokból az elővárosokba és ritkán lakott övezetekbe.

Októberben a használt lakások mediánára éves összehasonlításban 15,5 százalékkal, 313 ezer dollárra nőtt, és már a 104. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások októberi üteme mellett 2,5 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 19,8 százalékkal, 1,42 millióra süllyedt. Még soha nem volt ilyen alacsony a forgási idő, az egészséges egyensúly hat-hét hónap lenne.

Az amerikai lakóingatlanpiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát. Az októberben eladott használt lakások 72 százaléka kevesebb mint egy hónap alatt talált új tulajdonosra.

Az adatokat kommentálva Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza rámutatott, hogy a lakáspiac kitűnően teljesített az idén, jóllehet a koronavírus-járvány következményeként a munkanélküliség kitartóan magas maradt. Mivel a hírek szerint hamarosan elérhetővé válnak a súlyosan fertőző betegség elleni védőoltások, a jelzáloghitel-kamatok pedig 3 százalék körül alakulnak, várhatóan 2021-ben is bővül a piac - mondta Yun, aki arra számít, hogy jövőre 10 százalékkal több, hatmillió lakás cserél majd tulajdonost.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!